Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S ciljem očuvanja i oporavka staništa u ovoj godini u potpunosti će biti zabranjeno branje smilja u komercijalne svrhe na otocima Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu, dok će na drugim područjima branje biti dozvoljeno samo u ljetnom razdoblju, odlučilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.


Po novim uvjetima za 2015. godinu, smilje će se moći skupljati na području Dubrovačko-neretvanske županije i otocima Šibensko-kninske, Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije, i to u razdoblju od 1. lipnja do 1. kolovoza.

Vezani članci Ronilac, ilustracija Potres ih zatekao pod morem: "Osjećaj je kao da ste pod velikim trajektom, čudno i impresivno" Policija, ilustracija U Lovranu zapaljen auto, a pokraj Cresa brod na kojem je preminuo nepoznati muškarac: Policija ta dva događaja dovodi u vezu

Na ostalim područjima, osim otoka na kojima je skupljanje u potpunosti zabranjeno, smilje će se moći brati od 15. lipnja do 15. kolovoza, priopćeno je u utorak iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Skupljanje će biti dopušteno samo ako je na određenom lokalitetu barem 30 do 50 posto grmova u punom cvatu. Smije se brati samo nadzemni dio biljke, i to ručnim alatima poput srpa, noža i škara, a bez upotrebe motornih i mehaničkih pomagala. Dopušteno je ubrati najviše dvije trećine pojedinog grma koji je u punom cvatu.

Policija zaplijenila oduzela 1.352 kilograma smilja s Cresa

U ovoj godini skupljanje smilja potpuno će biti zabranjeno u nacionalnim parkovima, strogim i posebnim rezervatima, a u ostalim zaštićenim područjima dopušteno je uz suglasnost nadležne javne ustanove koja upravlja zaštićenim područjem.

Upozoravajući da su prošle godine devastirana čitava staništa smilja, Ministarstvo u priopćenju navodi kako problem nije komercijalno sakupljanje već neodgovorno ponašanje pojedinaca koji se ne pridržavaju uvjeta branja smilja, čime se uništavaju prirodna bogatstva, ali i posao i egzistencija onima koji rade po propisima.

Ako ne zaštitimo smilje, za godinu-dvije dana više nitko ne bi imao što brati, poručio je ministar Mihael Zmajlović u povodu donošenja uvjeta koji su utemeljeni na stručnoj podlozi koju je izradio Državni zavod za zaštitu prirode.

U priopćenju se također navodi da je Ministarstvo započelo s izdavanjem dopuštenja za komercijalno sakupljanje smilja u 2015. po izmijenjenim uvjetima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook