Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekršili Zakon o zaštiti prirode

Policija zaplijenila oduzela 1.352 kilograma smilja s Cresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je u dva teretna vozila, na creskom trajektnom pristaništvu Porozina te u Iki, pronašla i oduzela ukupno 1.352 kilograma smilja ubranog na pašnjacima otoka Cresa.

Iz primorsko-goranske policije izvijestili su u četvrtak kako je creska policijska ophodnja jučer oko 18,30 sati, tijekom obilaska trajektnog pristaništa Porozina, u teretnom vozilu ogulinskih registracija zatekla 28-godišnjaka koji je prevozio 46 vreća s ukupno 666 kilograma zavičajne vrste biljke smilje.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća kod Makarske - 2 Užasni prizori FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu Na parkiralištu Doma zdravlja u Šestinama automobil naletio na pješakinju Jeste li što vidjeli? Policija moli svjedoke za pomoć: Automobil naletio na pješakinju u Šestinama

Drugo teretno vozilo, vukovarskih registracija, policija je zaustavila u srijedu oko 20 sati na području Ike. U vozilu je zatečeno troje hrvatskih državljana, starosti do 45 godina, kod kojih je pronađeno još 30 vreća s ukupno 686 kilograma smilja.

Tijekom istrage utvrđeno je da je ukupno 1.352 kilograma pronađenog i oduzetog smilja ubrano na pašnjacima otoka Cresa, a protiv četvero osoba zatečenih sa smiljem bit će podnijeti optužni prijedlozi zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti prirode, kažu u policiji.

Nakon što su stanovnici Krka i drugih otoka te priobalja najavili prosvjede protiv nekontroliranog branja smilja, a zbog čega je nedavno bio i blokiran Krčki most, iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode poručili su kako nema potrebe za prosvjedima jer da su u suradnji s policijom, inspekcijom i drugim službama pokrenuli akciju protiv devastacije smilja i ostalog samoniklog bilja na otocima.

Stanovnici Paga u strahu - Ne žele ovako opustošen otok!

"Odlučili smo poslati jasnu poruku nelegalnim beračima smilja da se takvo stanje više neće tolerirati i da ćemo akciju zaštite samonikloga bilja provoditi u suradnji s inspekcijom, lugarskom službom i policijom", istaknuo je u srijedu pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Tonči Restović.

Tijekom ovoljetne sezone Ministarstvo je zaprimilo više očitovanja i upozorenja o devastaciji smilja, pa je zbog toga krajem rujna donijelo odluku o skraćenju jesenske sezone branja na cijelom teritoriju za mjesec dana, a u potpunosti zabranilo na svim jadranskim otocima. Radi trajnog i odgovarajućeg rješavanja tog problema najavljeno je i postrožavanje propisa kroz izmjene Zakona o zaštiti prirode.

Smilje se bere radi prodaje destilerijama i proizvođačima kozmetike, a zbog visoke cijene otkupa (otkupna cijena kilograma kreće se oko 5 kuna, pa ako berač na dan ubere 100 kilograma, zarada mu je 500 kuna) ove se godine na jadranskim otocima, posebice na Kvarneru, ta biljka bere posve nekontrolirano i nestručno. Berači su vadili cijele biljke s korijenom i tako uništavali njezina staništa te brali posvuda, uključujući privatne parcele. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene