Prije nekoliko dana pisali smo o učeniku Luku Vukoviću, 14-godišnjaku iz Bregane s poteškoćama u razvoju, koji zbog birokracije nije mogao upisati željenu srednju školu iako ima pravo prioriteta prilikom upisa.


Majka 14-godišnjeg Luke krenula je u borbu sa sustavom kako bi ostvarila prava svojeg djeteta. Luka je naime dijete s poteškoćama u razvoju koje prilikom upisa ima pravo prioriteta. Međutim, nakon što se Luka odlučio za smjer konobara, resorno ministarstvo taj je razred odlučilo – ukinuti.

Vezani članci Policijska potjera Kolona policijskih automobila u filmskoj potjeri za dječakom koji je oteo školski bus i izazvao tri sudara Svraka Opaka svraka napala dječaka, tata se smijao dok nije napala i njega

Lukina majka Romana Vuković nije se željela predati i prepustiti sudbinu svog sina birokraciji. S Igorom Matijašićem, ravnateljem OŠ Bregana koju je Luka pohađao, uputila se i do Ministarstva obrazovanja. Međutim, rečeno im je da moraju pričekati jesenski rok.

"Sustav je to zacrnio, zaključao i oni ne mogu ništa napraviti vezano za dijete", rekla je Lukina mama.

Međutim, nakon što se u priču uključila i Nova TV, stvari su se ipak pomakle s mrtve točke i Luka ipak neće u neizvjesnosti morati čekati jesenski rok. 

"Lukinu mamu su nazvali iz Ministarstva i javili da će biti upisan za konobara u Zagrebu! Ipak se pronašla opcija. Ministrica je odmah reagirala i sazvala sastanak svih uključenih u upise te će se provjeriti i svi drugi  učenici koji iz tko zna kojih razloga nisu upisani. Sve u svemu, priča s lijepim završetkom. Hvala vam puno na svemu!!!!", napisao nam je ravnatelj Matijašić.