Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinuli smjer zbog njega!

Ova majka bori se s Ministarstvom obrazovanja kako bi sina s posebnim potrebama upisala u školu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok traju upisi u srednje škole, majka 14-ogodišnjeg Luke iz Bregane u borbu sa sustavom krenula je pravo svoga djeteta. Luka je dijete s poteškoćama u razvoju koje prilikom upisa ima pravo prioriteta. Međutim, nakon što se odlučio za smjer konobara – ministarstvo je taj razred odlučilo ukinuti.

Za 14-godišnjeg Luku jedna samoborska škola je samo san. Njegova majka kaže da je Luka ostvario pravo na upis za smjer konobara, ali da je taj smjer potom ukinut.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna za više bodova Ministarstvo objavilo nova pravila: Pogledajte što se mijenja za upis u srednju školu Slika nije dostupna Mijenjaju se pravila Biti "superodlikaš" više nije privilegija: Uvode se značajne promjene za upis u srednje škole

"S obzirom da je on ostao jedini upisani učenik u tom smjeru oni su ga odlučili maknut, a Luka je ostao nigdje", rekla je Lukina majka, Romana Vuković, te dodala: "Ništa drugo što je naveo kao prioritete on sada ne može upisati."

Drugi izbor bio mu je smjer konobara u zagrebačkoj školi, a treći školovanje za prodavača. Sad mora čekati jesenski rok kada će se, tvrdi njegova majka, "i kvote i opcije za Luku potpuno smanjiti."

Luka je dijete s poteškoćama u razvoju. I bio je prioritet za upis. Ravnatelj njegove osnovne škole je ogorčen.

"Ako kao cijelo društvo stalno ponavljamo da trebamo upisivati djecu u strukovna obrazovanja, da je to baš ono što nam nedostaje, onda kad jedan pojedinac, a radi se o 14-godišnjem djetetu, želi nešto onda mislim da mu nikakav sustav ne može i ne treba to onemogućiti", rekao je ravnatelj Igor Matijašić.

Ravnatelj je s majkom otišao i do Ministarstva obrazovanja. Odgovorili su im da pričekaju jesenski rok.

"Oni nažalost tu ništa ne mogu, odluka je donesena. Sustav je to zacrnio, zaključao i oni ne mogu ništa napraviti vezano za dijete", rekla je Romana Vuković.

No, na upit ekipe Nove TV ministarstvo šalje drukčiji odgovor. Navode da će kontaktirati roditelje.

"Osigurat će se svim kandidatima s teškoćama u razvoju upis u jedan od prijavljenih programa na ljestvici poretka tih kandidata", stoji u odgovoru ministarstva.

S obzirom na to da su popunjena mjesta za konobara na Zagrebačkom učilištu, majka očekuje da će im ponuditi smjer prodavača, pa je pred Lukom izbor upisati nešto što ne želi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene