Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u KBC-u

Svi su zabrinuti zbog stanja u KBC-u Split: ''Pacijenti nas konstantno zovu i imaju pravo biti zabrinuti''

Josip Perić i Ivan Kaštelan (Foto: Dnevnik.hr)
Josip Perić i Ivan Kaštelan (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Josip Perić i Ivan Kaštelan (Foto: Dnevnik.hr) Josip Perić i Ivan Kaštelan (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr KBS Split (Foto: Dnevnik.hr) - 1 KBS Split (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr KBC Split (Foto: Dnevnik.hr) - 2 KBC Split (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pokvareni aparati splitskog KBC-a (Foto: Dnevnik.hr) Pokvareni aparati splitskog KBC-a (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Usred ljeta, kada je splitski KBC pod najvećim opterećenjem zbog velikog broja turista, pokvarila su se dva od četiri CT uređaja. Ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović smiruju situaciju.

Najzaposlenija hrvatska bolnica u ljetnim mjesecima, ona u Splitu, u samo dva dana ostala je bez polovice CT uređaja. Dovelo je to do otkazivanja dogovorenih pregleda što je izazvalo veliku nervozu pacijenata koji u ovom KBC-u na njega čekaju i po šest mjeseci.

''Ja sam sad mužu MSCT morala platiti. Nisam mogla doći na red ovdje. Puno čekamo i ako platimo onda ide naprijed, ako ne platimo ništa'', rekla je jedna žena.

Pacijenti s onkologije i hitni slučajevi imali su prednost. Jutros je prvi CT popravljen.

''U ovim sad okolnostima koje su kad jedan uređaj radi, a drugi će proraditi za nekoliko dana, svi će naši pacijenti dobiti sve ono što im treba, nitko ni za što neće biti uskraćen'', rekao je Julije Meštrović, ravnatelj KBC Split. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sve češće trzavice Kaos u splitskom KBC-u! Pokvarili se aparati za onkološke bolesnike: "Molimo pacijente da se strpe, 15 dana nije smak svijeta"  

Situaciju smiruje i ministar zdravstva Milan Kujundžić: ''Namjesti se tako da se kvarovi dogode iako je Split dobio novi CT. Prije nekoliko mjeseci smo osigurali novi CT, i magnet smo osigurali Splitu. Vjerujem da će kvarovi biti već danas otklonjeni i da će se taj problem riješiti''. 

Problem je djelomično riješen, no bolnici za normalno funkcioniranje nedostaju još dva CT uređaja, i čak pet radiologa.

''Mi smo u kontaktu s ministarstvom zdravstva, surađujemo i pokušavamo nabaviti nove uređaje, a raspisujemo specijalizacije kao nikad u povijesti'', dodaje Meštorović.

Zbog ove situacije, neugodnosti doživljava i bolničko osoblje. Pričali smo s predstavnicima zaposlenika splitskog KBC-a i oni nam kažu da su u ovom situacije najviše neugodnosti imale medicinske sestre prema kojima su nezadovoljni pacijenti prijetili, pa su morali reagirati i zaštitari.

O ovoj temi razgovarali smo s Josipom Perićem iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Jeste posljednjih dana imali pritužbe pacijenata zbog kvarova na CT-u?

U zadnje vrijeme pacijenti konstanto zovu na naš telefon i imaju pravo biti zabrinuti. Zamislite da se nađete u situaciji da živite u Splitsko- dalmatinskoj županiji i od četiri CT aparata, dva otkažu – to je 50 posto. Za vrijeme turističke sezone kad prolaze pojačano turisti kakva je to zdravstvena zaštita?

Što kažete na poruku onkološkim pacijentima da se strpe jer 15 dana nije smak svijeta?

To je nesmotrena izjava nekog doktora, jer radi se o onkološkim bolesnicima. Oni su najugroženiji, oni se bore za život, njima sedam do 15 dana puno znači.

Pregled CT-om čeka se i do šest mjeseci. Što pacijenti kažu koje pretrage najviše čekaju?

Svako čekanje je opasno čekanje. Najviše se čekaju pretrage za magnetsku rezonancu – preko godinu dana.

Što kažete na ideju da se 'posude' liječnici iz Zagreba?

Svaka pomoć pacijentima je dobro došla, svi centri bi trebali pomoći, posebno ako se najčešće ljeti sjeverni dio Hrvatske prebaci na južni dio Hrvatske.

Po Vama je to onda dobra ideja?

Apsolutno, bilo kakva pomoć. Čak mislim da bi ministarstvo zdravstva trebalo puno više voditi brigu o građanima Splita. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene