Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sve češće trzavice

Kaos u splitskom KBC-u! Pokvarili se aparati za onkološke bolesnike: "Molimo pacijente da se strpe, 15 dana nije smak svijeta"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju u samo dva dana pokvarila dva MSCT uređaja, na kojima se dnevno pregleda 100-injak pacijenata.

U splitskom KBC-u zbog toga sve češće dolazi do trzavica, nezadovoljni pacijenti prijete medicinskim sestrama. Stanje je na rubu pucanja. 

Pročitajte i ovo U Splitu nedostaje medicinskih sestara (Foto: Dnevnik.hr) Vapaj iz bolnice KBC Split na aparatima, nedostaje im čak 150 medicinskih sestara: "Kad počne sezona, nećemo uopće ići na godišnji" Slika nije dostupna Druga bolnica po važnosti u Hrvatskoj KBC Split želi status bolnice od državnog interesa: Rade s aparatima starim 30 godina

"U ponedjeljak nam se pokvario MSCT uređaj na Firulama, koji se nalazi u podrumu Hitnog kirurškog prijama i koji nam je od najvitalnijeg značenja za rad u ljetnim mjesecima, kada imamo puno hitnih pacijenata. Uređaj je star 10 godina, dnevno se na njemu obradi 70-ak pacijenata, te je bez njega gotovo nemoguće koliko-toliko organizirati normalno funkcioniranje službe. U srijedu nam se pokvario i drugi MSCT uređaj, i to onaj star oko dvije i pol godine, koji se nalazi na Križinama i koji dnevno "obradi" 25 do 30 pacijenata", rekao je doc. dr. Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC-a Split i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split za Slobodnu Dalmaciju. 

U splitskoj bolnici pokvarila su se dva od 4 MSCT uređaja koliko ih bolnica ima. 

"To je izvanredna situacija, ne samo za splitsko, nego i za kompletno hrvatsko zdravstvo. Pola Hrvatske je sada na Jadranu, a mi imamo za rad samo dva ispravna MSCT uređaja, stara dvije i 14 godina. Očekujem da će pokvareni aparat s Firula biti popravljen do petka, a za ovaj s Križina danas bismo trebali znati o kakvom se kvaru radi", nastavlja doc. dr. Dolić.

"Pošaljite nam još radiologa"

Zbog toga su svi nervozni.

"Neki su pacijenti prijetili, vikali, psovali i gotovo fizički nasrnuli na djelatnice Centralnog upisa, koje su na "prvoj liniji fronte" i koje su prve izložene neugodnostima. To je bilo toliko ozbiljno da smo bili prisiljeni poslati zaštitare. Potom su neki pacijenti, koji nisu mogli dobiti akutni termin, jer ih jednostavno nema, došli na Radiologiju i tamo prijetili, vikali i gotovo se fizički obračunali s djelatnicima Radiologije. Ružno je to gledati, a mi smo nemoćni", priznaje doc. dr. Dolić. i dodaje kako se uređaji kvare jer su preopterećeni te da bi im za normalno funkcioniranje trebala još najmanje dva MSCT i još pet radiologa. Dolić misli da bi se problem mogao riješiti kad bi im se preko ljeta, kad je, prema negovim riječima splitska bolnica najzaposlenija u državi, u ispomoć poslalo još radiologa. Kao što na obali policija i vatrogasci dobivaju ispomoć.

Dolić je zamolio onkološke pacijente koji imaju fiksno zakazani termin kod onkologa da se strpe.

"I da shvate da ako sedam ili 15 dana kasnije od zakazanog termina naprave MSCT pretragu, da to nije kraj svijeta, jer tih sedam ili 15 dana u njihovoj bolesti nije od presudnog značenja. Neka budu malo strpljiviji i neka ne posežu za psovkama ili prijetnjama. Znamo da im je teško i suosjećamo s njima u njihovoj bolesti, ali i oni nas moraju shvatiti. Radimo sve što je u našoj moći da im pomognemo i sve ih snimimo na vrijeme", zaključuje dr. Dolić za Slobodnu Dalmaciju.  

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je komentirao i slučaj pokvarenih CT uređaja u Splitu. ''Kada se kupe takvi uređaji tako nešto se zna dogoditi, iako je Split dobio novi CT prije nekoliko mjeseci kada smo osigurali i novi CT i novi magnet. Vjerujem da će se taj kvar danas otkloniti i da će se problem riješiti'', rekao je ministar.

  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene