Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Varga se cijepio

'Liječnica je imala čvrstu ruku, ništa nisam osjetio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar je pozvao građane da se cijepe protiv gripe.

Ministar zdravlja Siniša Varga i v.d. ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Ranko Stevanović u srijedu su se cijepili protiv gripe u cijepnoj stanici HZJZ-a u Zagrebu i na taj način pozvali građane da se odazovu na cijepljenje koje počine u ponedjeljak, 2. studenog, u cijeloj Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna četverovalentno cjepivo Počelo cijepljenje protiv gripe: "Možemo očekivati više desetaka tisuća oboljelih ove godine" Slika nije dostupna Uskoro počinje cijepljenje Gripa samo što nije stigla: Tko se treba cijepiti i za koga je besplatno?

"Liječnica koja me cijepila imala je mirnu i čvrstu ruku. Ništa nisam osjetio", rekao je Varga novinarima nakon cijepljenja.

Pozvao je građane, a prije svega rizične skupine - osobe s kroničnim respiratornim i metaboličkim bolestima, zdravstvene radnike i osobe starije od 65 godina, da se cijepe i sačuvaju zdravlje. Dodao je da se, kao i ranijih godina, svi mogu cijepiti kod izabranog liječnika ili u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.

"U HZJZ-u smo osigurali 260.000 doza trovalentnog sezonskog cjepiva, a ta je količina procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u sezoni 2014/2015.", rekao je v.d. ravnatelja HZJZ-a Ranko Stevanović. Podsjetio je kako je lani zabilježeno više od 50.000 oboljelih od gripe, od čega petero umrlih.

Kostopeč: Varga me tužio zbog klevete; Varga: Tužba je povučena

"Sezona gripe još nije počela pa je sada idealan trenutak za cijepljenje", poručio je Stevanović dodavši kako je cjepivo trovalentno, odnosno protiv tri soja gripe. Prije nego se odredi koji su to sojevi, napravi se epidemiološka procjena na razini Svjetske zdravstvene organizacije i na temelju toga se sastavi cjepivo, dodao je.

Voditelj Nacionalnog centra za influencu Vladimir Draženović rekao je da su prvi simptomi gripe visoka temperatura, bol u mišićima i glavobolja, a potom respiratorna simptomatologija.

Draženović napominje da je gripa izuzetno nepredvidiva te da virus influence mutira iz godine u godinu. Sezona gripe obično traje od Božića do Uskrsa, a cijepimo se oko Svih svetih, dodao je te priznao da mu je prva asocijacija na gripu - cijepljenje.

"Cijepljenje je siguran postupak na temelju višegodišnjeg iskustva, a učinkovito smanjuje pobol i smrtnost", rekao je dodavši kako se, osim toga, smanjuje broj izgubljenih radnih sati i postotak nekritički potrošenih antibiotika.

Upozorio je da je odaziv na cijepljenje zadnjih godina u padu zbog agresivne kampanje "antivakcionalističkih" udruga koje u javnost izlaze sa svojim impresijama, bez temelja u znanosti i epidemiologiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene