Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ministar Vukelić završio posjet Washigtonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar obrane završio je u posjet Washingtonu razgovorima u Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC) Bijele kuće i radnim susretom sa zamjenikom ministra obrane Gordonom Englandom.

Ministar Vukelić sudjelovao je u Washingtonu na IV. ministarskom sastanku Jadransko-američke povelje, zajedno s ministrima obrane Makedonije i Albanije, Lazarom Elenovskim i Fatmirom Mediuom.

Pročitajte i ovo Rober Fico Ministar o sigurnosti Može li se u Hrvatskoj dogoditi atentat? "Na sigurnosti se stalno radi, ali nijedna država u svijetu to ne otkriva" Andrej Plenković - 2 Slaže se novi tim Plenković otkrio kojih se ministara neće odreći: "Sto posto će ostati, sa mnom su od prvoga dana"

Na posljednjem sastanku 'jadranske trojke' uoči summita NATO-a u Bukureštu 2-4. travnja, s američke je strane zaključeno da Hrvatska, Makedonija i Albanija ispunjavaju kriterije za NATO, uz obećanje da će se SAD založiti da sve tri zemlje na summitu dobiju pozivnicu u članstvo. No, trima kandidatima je preporučeno da i same učine napor prema ostalih 25 članica NATO-a kako bi pridonijele konsenzusu oko proširenja u Bukureštu.

Ministri Vukelić, Elenovski i Mediu u Pentagonu su se sastali i s ministrom obrane SAD Robertom Gatesom.

U četvrtak su se trojica ministara u američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost sastali sa Jimom Jeffrysom, zamjenikom predsjednikovog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Tom je prigodom američka administracije još jednom izrazila potporu za uključivanje sve tri zemlje u euroatlantske integracije a Hrvatska je istaknuta kao primjer za zemlje u regiji, navedno je iz hrvatskog izaslanstva.

Razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji u regiji, povezano s
uspostavom neovisnosti Kosova.

Ministri 'jadranske trojke' i članovi izaslanstava, prethodno su se sastali i sa zamjenikom američkog ministra obrane Gordonom Englandom, kojeg je ministar Vukelić pozvao u posjet Hrvatskoj.

Ministar Vukelić je u četvrtak posjetio i Nacionalno groblje
Arlington kraj Washingtona, gdje je uz najviše vojne počasti položio vijenac na Grob neznanog vojnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene