Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ne bojim se opstrukcija"

Nakon propalog okruglog stola s udrugama, Beroš poziva na kompromis: "Nemamo skrivenu namjeru, moramo razgovarati"

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u ponedjeljak kako izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti nemaju skrivenu namjeru dodatno opteretiti liječnike obiteljske medicine, i kako njihovo uključivanje u djelatnost hitne medicine ne uključuje rad u hitnim službama.

"Možda smo nekog prestrašili, ali zato smo tu da razgovaramo. Ova administracija nije imala skrivenu namjeru dodatno opteretiti liječnike primarne zdravstvene zaštite, ali moja obaveza je osigurati backup za izvanredne situacije kada netko građanu mora pružiti pomoć", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš nakon okruglog stola u Ministarstvu zdravstva na temu zakonskih izmjena.

Uoči početka sastanka, od šest pozvanih udruga primarne zdravstvene zaštite, predstavnici njih četiri su u otvorenom pismu ministra izvijestile su da neće doći - Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatsko društvo obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora (HDOD HLZ), Društvo nastavnika opće-obiteljske medicine (DNOOM) i Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO).

Pročitajte i ovo Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 1 STATISTIKA HZZO-a Objavljeni zanimljivi podaci: Doznajte od čega bolujemo, koje lijekove najčešće pijemo i u kojem dijelu Hrvatske su pacijenti najviše odlazili liječniku

Naveli su kako smatraju da se okruglim stolom neće riješiti problemi nakupljeni kroz dosadašnju "nedjelotvornu suradnju". "Neki su kolege konstruktivni i žele razgovarati, imaju i prijedloge, a neki ne žele razgovarati, odnosno više vole razgovarati preko medija, a to nije dobar način", rekao je Beroš.

Dodao je kako prijedlog zakona ide u javno savjetovanje tijekom čega svi mogu dati primjedbe, a nakon čega će ponovno biti osnovana radna skupina, a zakon će javnosti biti dostupan u idućih nekoliko dana.

Prepoznate dosadašnje nelogičnosti

Beroš je ocijenio kako predložene izmjene omogućavaju bolju i dostupniju zdravstvenu zaštitu te su prepoznate dosadašnje nelogičnosti koje su završavale i tragično.

Izmjenama se tako trebaju riješiti određeni pravni prijepori, odnosno da bi liječnik trebao moći napustiti svoju ordinaciju kako bi nekome u blizini pružio prvu hitnu medicinsku pomoć bez da ga netko kasnije proziva što nije bio na svom radnom mjestu, što je problem u malim mjestima.

"Riječ je o izvanrednim okolnostima i nema govora, kako neki krivo tumače, da bi netko trebao raditi u kolima hitne pomoći ili objedinjenom hitnom bolničkom prijemu", naglasio je Beroš.

Pročitajte i ovo vrućine preporuke iz Štampara Velika opasnost za zdravlje: Ovo su savjeti kako se zaštititi od paklenih vrućina

Pročitajte i ovo Majmunske boginje potvrđen prvi slučaj Majmunske boginje u Hrvatskoj: "Nema mjesta za strah ili paniku"

Poručio je kako se opstrukcija ne boji te da je njegova savjest čista. Između ostalog, naveo je kako taj zakon nije općenito mjesto koje rješava sve probleme, već ostvaruje osnovne pretpostavke za određene elemente, dok se drugi elementi reguliraju drugim putem, poput koeficijenata koje uređuje uredba Vlade.

Beroš je također rekao kako su zakonom prepoznali važnost primarne zdravstvene zaštite koja je desetljećima bila zanemarivana i kadrovski je devastirana. Najavio je kako će vjerojatno uvesti godinu dana rada prije dobivanja specijalizacije, koji bi se poglavito odnosio na primarnu zdravstvenu zaštitu, a gdje bi nakon početnog perioda mentorstva, mladi liječnici mogli raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

"Tako dobivamo 400-500 mladih liječnika koji mogu biti raspoređeni na ona mjesta primarne zaštite koja su insuficijentna, poglavito u pasivnim krajevima", rekao je ministar. Između ostalog, rekao je i kako neće ukidati bolnice, već ih spajati te mijenjati opseg djelatnosti.

Patološka stanja i vožnja automobila

Govoreći o Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, rekao je kako to nije izolirani hrvatski proces te će struka "vrlo brižljivo" propisati patološka stanja koja nisu spojiva s vozačkim sposobnostima.

Poručio je kako sigurnost na cestama nema alternativu i kako je potrebno okrenuti paradigmu i imati manje suosjećanja za one koji privremeno neće moći voziti, a više za one koji će zbog takvih aktivnosti izgubiti svoje najmilije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene