Predrag Štromar (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Predrag Štromar (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar najavio je u srijedu tijekom saborske rasprave o izmjenama zakona o subvencioniranju stambenih kredita i društveno poticajnoj stanogradnji (POS), da u rujnu izlazi novi natječaj za subvencionirane stambene kredite.


"Mladi će se u rujnu ponovno moći javiti za subvencionirane stambene kredite", najavio je Štromar istaknuvši kako je riječ o dobroj i konkretnoj demografskoj mjeri čija je svrha rješavanje stambenih pitanja mladih.

Ministar je podsjetio je da dosad odobreno više od 5300 subvencioniranih kredita, što znači da je više od 5300 mladih pomoću subvencija kupilo stanove ili izgradilo kuće, kao i da je u tim njihovim domovima rođeno više od 700 djece.

Dodao je i kako je izgrađeno 8276 POS-ovih stanova te da je u pripremi izgradnja još 1000 njih, i to pretežno na obali.

"Kada se to zbroji, riječ je o više od 13.500 domova za više od 36.000 mladih ljudi", rekao je ministar Štromar.

Koliko Hrvati koriste minus na računu (Foto: Informer) Jeste li u minusu? Sve što morate znati o dopuštenom prekoračenju i zamkama koje krije

Ministar graditeljstva Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Štromar pozvao gradonačelnike da se prijave: Krajem godine još 600 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrada

Izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućava se za svako dijete u obitelji dodatno subvencioniranje kredita u trajanju od još jedne godine, a izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji (POS) predlaže se smanjenje kamatne stope na javna sredstva s 3 na 2 posto te zabrana najma ili prodaje POS-ovih stanova u desetogodišnjem razdoblju.

Najviše zamjerki oporba je imala na to što visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi, a kreće se od 30 do 51 posto.

"Zašto to nije ukinuto", upitao je Saša Đujić (SDP) navodeći kako primjerice u Gospiću subvencija iznosi samo 36 posto, dok negdje drugdje 50 posto.

Davor Vlaović (HSS) smatra da bi zakon trebao dati svima jednaku šansu da ga mogu konzumirati.

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i HSU-a) hvali predloženu zabranu iznajmljivanje i prodaju POS-ovih stanova, ali smatra da jednako ograničenje treba biti i za nekretnine koje se kupuju subvencioniranim kreditima. (Hina)

Alarmantni podaci o zloporabi droga u Hrvatskoj: Najgore je u jednom gradu i tri županije, najmlađi ovisnik imao je samo 14 godina Stope liječenih ovisnika, 2018. godina (Screenshot: HZJZ) Prosječna dob liječenih osoba (Screenshot: HZJZ) Konzumacija teških droga, ilustracija (Foto: Pixsell,Karl-Josef Hildenbrand/DPA) +1 Preliminarni podaci o osobama liječenim zbog zlouporabe droge (Foto: Getty)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju