Obavijesti Video Pretražite Navigacija
koristan projekt

Štromar pozvao gradonačelnike da se prijave: Krajem godine još 600 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrada

Ministar graditeljstva Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar graditeljstva Predrag Štromar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar, potvrdio je u srijedu u Pregradi da Vlada donosi odluku o povećanju kvota za strane radnike u građevinarstvu, i to za tisuću radnika odmah, a o drugoj tisući će moći samostalno odlučiti ministar rada Marko Pavić ako će se ukazati potreba.

Štromar je u Pregradi posjetio energetski obnovljenu zgradu Osnovne škole Janko Leskovar, a na pitanja novinara rekao je da važnijim od povećanja kvota smatra pripremu zakona koji će regulirati uvoz radne snage.

Pročitajte i ovo Prijave građana za energetsku obnovu obiteljskih kuća kreću 13. ožujka za vlasnike kuća Građani mogu dobiti čak 62.000 eura od države: Objavljeno kad kreću prijave Energetska obnova - 4 energetska obnova Želite uštedjeti? Prijavite se na natječaj: "Prošle godine od ožujka do listopada gotovo da nismo plaćali struju"

"Najbitnije je da pripremamo zakon kojim ćemo pojednostavniti regulaciju, liberalizirati tako da naši poslodavci, kada na burzi nema nekog radnika, može bez problema dovesti nekoga iz okolnih država. No cilj je mog Ministarstva da se vrate naši građevinski radnici iz Njemačke, Austrije ili neke druge zemlje i da ovdje mogu normalno živjeti od svoje plaće", naglasio je Štromar.

Subvencionirani stambeni krediti kreću opet u rujnu

Rekao je kako u Hrvatskoj ljudi trebaju bolje plaće i rješavanje stambenog pitanja, na čemu radi njegovo Ministarstvo. Podsjetio je da subvencionirani krediti kreću opet u rujnu i da je dosada riješeno 5300 takvih kredita. Ponovio je ako je u 5300 obitelji koje su dobile subvencionirane kredite dosada rođeno više od 600 djece i kako je ovo jedna prava demografska mjera.

Vezano za energetsku obnovu objekata Štromar izvijestio je da se trenutno u Hrvatskoj obnavlja njih više od 1.400 uglavnom u zdravstvu, obrazovanju te društveni domovi i u njihovu obnovu ulaže se 5 milijardi kuna.

"Mi dajemo 2,3 milijarde kao Ministarstvo sredstva iz Europskih fondova. Danas smo ovdje u Pregradi, gdje je projekt energetske obnove vrijedan 5,3 milijuna. Od toga 3,1 milijun daje Ministarstvo", pojasnio je Štromar te dodao da su radovi završeni za manje od dvije godine otkada je donesena oduka i dodijeljen sredstva.

''Ovdje se štede energenti, konkretno 65 posto, koje će županija moći koristiti za nešto drugo'', dodao je. Ponovio je da ovakvi projekti donosi više koristi, građevinska industrija ima više posla, a radnici u građevinarstvu imaju povoljnu situaciju da dobiju veće plaće.

Za same cijene u građevinarstvu je rekao da su od 2008. znatno pale, ali da sada konačno ima kvalitetnog posla i da će tom sektoru biti mnogo lakše.

"Naš je zadatak da napravimo jedan kontinuitet, da se u sljedećih deset godina zna da ćemo u građevinski sektor uvijek investirati određeni iznos", dodao je.

Dodatnih 600 milijuna kuna za energetsku obnovu

Na pitanje o novom natječaju za energetsku obnovu Štromar je najavio krajem godine dodatnih 600 milijuna kuna za energetsku obnovu javnih zgrada. Pozvao je gradonačelnike i načelnike da se pripreme za taj natječaj.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je županija prije 12 godina krenula sama, preko kredita Europske banke za obnovu i razvoj, u energetsku obnovu 12 škola. Zahvalio je Štromaru što je prepoznao potrebu ulaganja u energetsku obnovu škola i zdravstvenih objekata, od kojih je jedan i škola u Pregradi.

"U prvom natječaju Ministarstva prijavili smo tri škole, Pregradu, Zabok i Hum na Sutli i u sve tri su radovi završeni. Ukupna investicija, što se tiče škole u Pregradi, bit će veća od 7,5 milijuna kuna, od čega će Županija platiti vlastitim sredstvima 2,68 milijuna kuna. Povećanja koja su se dogodila na tržištu idu kompletno na teret nas kao osnivača", izjavio je Kolar. Najavio je potpisivanje ugovora za energetsku obnovu još tri škola dok je u tijeku natječaj za energetsku obnovu triju škola.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj kazao je da je, osim ove škole, u planu energetska obnova još tri zgrade vrijednosti više od 5 milijuna kuna. Riječ je o javnim objektima. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene