Obavijesti Video Pretražite Navigacija
štrajk u pravosuđu

Malenica: "Nije točno da neki službenici rade za 500 eura. Tražimo strpljenje da u narednim mjesecima dođemo do 1000 eura"

Štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima koji traje od 5. lipnja najduži je dosad u Hrvatskoj, a Vlada je donijela odluku da će se onima u štrajku umanjivati plaća razmjerno sudjelovanju.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica dao je izjavu nakon sjednice Vlade i komentirao odbijenicu sindikata pravosudnih službenika koji su, nezadovoljni njegovom ponudom, odlučili nastaviti sa štrajkom

Rekao je da su dobili povećanje za plaću za lipanj od 100, 80 i 60 eura što su dobili svi državni službenici. Osim toga dobili bi povećanje od još 16 do 28 posto, ovisno o kategoriji u koju spadaju. 

"Kako me izvijestila predsjednica sindikata, taj je prijedlog sporazuma odbijen. Mi smo imali pet sastanaka u proteklih mjesec dana, nastojali smo situaciju riješiti racionalno i postupali smo u dobroj vjeri. Nažalost, umjesto racionalnog razmišljanja sindikata dobili smo ucjenu da oni traže povećanje i sad", objasnio je Malenica. 

Kazao je da postoje proračunska sredstva sada te da će iduće godine doći do dodatnog povećanja plaća.  

Vlada je danas donijela odluku o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku, a odnosi se, prije svega, na štrajk službenika i namještenika u pravosudnim tijelima koji traje od 5. lipnja i najduži je dosad u Hrvatskoj. 

"Nisu to nikakve sankcije, očekuje se od službenika da poštuju naredbe predsjednika Vrhovnog suda i Glavne državne odvjetnice, predsjednici sudova trebaju postupati po tim odlukama. Rekao sam sindikatima jučer da se neodgodivi poslovi moraju odrađivati", kazao je Malenica. 

Rekao je da želi demantirati tvrdnje da neki službenici rade za 500 eura jer, kaže, postoji zakon o minimalnoj plaći. Ministar je kazao da minimalna prosječna plaća s dodatkom od 100 eura iznosi 660 eura, a za posebna radna mjesta u pravosuđu minimalna plaća prosječna je sada 750 eura. 

"Rekli smo da će plaća doći do 1000 eura neto početkom iduće godine državnim službenicima i namještenicima", ustvrdio je ministar. 

Kazao je da ne zna da se hitni poslovi više neće obavljati, kao što je najavila predsjednica Sindikata državnih službenika i namještenika Iva Šušković

"Ova situacija ni za koga nije dobra, ali tražimo strpljene i povjerenje da u sljedećih nekoliko mjeseci dođemo do 1000 eura neto plaće", odgovorio je. 

Na pitanje da sustav ne funkcionira i da svi trpe štetu, ministar je rekao da će u narednim danima vidjeti kako to riješiti. 

Kazao je da ne zna zašto bi ih netko tužio Europskom sudu za ljudska prava kad Vlada kontinuirano povećava plaće.

Na pitanje koja je njegova poruka građanima koji već tjednima na mogu ništa riješiti na sudovima, ministar odgovara:

"Moja je poruka službenicima da reagiraju savjesno i obave poslove koji su hitni. Dosta je poslova u pravosuđu hitno, a to bi trebao odlučiti sudac ili državni odvjetnik što je hitno, a ne službenici."  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene