Marić je poručio da nije riječ o novom nametu i napomenuo da se porezom zamjenjuje postojeći.


Vladu i ministra Zdravka Marića kada se vrate s godišnjeg odmora dočekat će potpisi više od 115 tisuća ljudi protiv poreza na nekretnine. Porez je revoltirao brojne Hrvate, međutim ministar Marić poručuje da nije riječ o novom nametu i napomenuo da se porezom zamjenjuju postojeći.

Iako će porez na nekretnine zamijeniti dosadašnju komunalnu naknadu, ipak će nešto skuplje proći oni koji posjeduju novije nekretnine.

Tako kod nekretnina izgrađenih u razdoblju od 1971. do 1987. godine porez mijenja komunalnu naknadu i tu se za vlasnike ne mijenja ništa. No, novije nekretnine izgrađene nakon 1987. ipak će imati veći koeficijent.

"Imamo priličan broj slučajeva gdje su nekretnine doslovce jedna do druge, iste veličine i praktički u istoj zoni, međutim jedna je izgrađena prije 40 godina, a ova do nje kompletno renovirana. Iz perspektive porezne, a i šire pravednosti, sigurno da treba napraviti razlikovnost", odgovorio je Marić.

Porez kreće od nove godine, a Marić uvjerava će njime sustav biti jednostavniji i pravedniji. Kada se vrati s godišnjeg, obećava kako će se znati i detaljni izračuni novog poreza.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr