Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravo na dom

Znači li pad potražnje da slijedi pad cijena nekretnina? "Na tržištu imamo prazninu priuštivih stanova"

Aktualno Galerija Zgrada - 1 Zgrada - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Zgrada - 2 Zgrada - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Zgrada - 3 Zgrada - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Zgrada - 4 Galerija 1/4 >>
U Zagrebu je prošle godine zabilježen pad prodaje stanova za 22 posto u odnosu na godinu prije, a reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo istražio je znači li to da se u metropoli očekuje i pad cijena nekretnina.

Prema Državnom zavodu za statistiku (DZS), računica je jednostavna – prosječna cijena novogradnje u Zagrebu iznosi 2684 eura. Za stan veličine 60 kvadrata trebalo bi, prema tome, izdvojiti 161.000 eura. No statistika je jedno, a realnost nešto sasvim drugo.

"Cijene novogradnje su od 4000 eura pa naviše, zona Trešnjevke između 3500 i 4500, a periferni dio između 2000 do 3000 eura", rekla je Jelena Kravoščanec Todorović, agentica za nekretnine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Javne politike Kako se gradovi u Hrvatskoj nose s jednom od najvećih kriza? ''Mi smo davno shvatili da posao neće nitko odraditi umjesto nas''

Pročitajte i ovo Ilustracija Javne politike Jedna od osnovnih potreba u Hrvatskoj je postala luksuz: Je li moguć zaokret?

Nedavno objavljeni službeni podaci govore da je prošle godine u Zagrebu prodano 2000 stanova manje u odnosu na 2022. godinu, ali struka kaže da to nije predznak pada cijena jer zlatne sredine nema.

"Ili se grade jako luksuzne nekretnine koje izlaze iz budžeta ili su to manji stanovi koji se kupuju. Imamo prazninu na tržištu priuštivih nekretnina koje će zadovoljiti potrebe četveročlane obitelji", napomenula je Kravoščanec Todorović.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže"

Pročitajte i ovo Zanimljivosti o izborima - 1 Borba za saborske fotelje Najstariji kandidat star je kao TV signal i nagrada Oscar: Ovo su najzanimljiviji podaci o izbornim listama

Plasman stambenih kredita dosad je bio u porastu, a očekuje se njegovo smanjenje te povećanje kamata.

"Što se tiče kamatnih stopa, one su bile među najnižima u Europskoj uniji i one su se sada počele dizati. Prosječna kamatna stopa za stambeni kredit je 3,72 posto i u odnosu na godinu ranije narasla je za 0,55 postotnih bodova", objasnila je Tamara Perko, direktorica Hrvatske udruge banaka (HUB).

Kako na kontinentu, tako i na obali, osjetniji pad cijena nekretnina, teško se može očekivati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene