Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere za pokretanje gospodarstva

Ministar Maras na terenu: Želi vidjeti s čim se poduzetnici bore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras posjetio je poduzetnike u općini Križ.

Na terenu je želio vidjeti i čuti s kakvim se problemima bore oni od kojih se očekuje da pokrenu gospodarstvo. Zatvoriti vrata u godinama krize bili su prisiljeni i mnogi mali i srednji poduzetnici. A upravo se od njih očekuje pokretanje gospodarstva.

Pročitajte i ovo Poduzetnici (Foto: Getty Images) - 2 ŠTO ŽELE? Kako će euro utjecati na poduzetnike? Njih ne brine nova valuta, već izazov koji mnogi vide kao šansu Ilustracija UPUĆEN U HITNU PROCEDURU Vlada ne odustaje od novog poreza, ali nekih promjena ipak ima: Hoće li poduzetnici odustati od tužbi?

Do 2013. ministar je s preuzimanjem resora najavio čak 50 tisuća novih radnih mjesta. Plan poticanja poduzetništva za ovu godinu je 300 milijuna kuna.

>> Maras najavljuje: Znam kako otvoriti 50.000 novih radnih mjesta!

'Mjere koje ćemo narednih mjeseci primjenjivati će dovesti do toga da pet milijardi kuna na godišnjoj razini rasteretimo hrvatsko gospodarstvo i da od toga očekujemo nova radna mjesta, zapošljavanje i gospodarski rast', kaže ministar Gordan Maras.

'Svaka mjera koja nam olakša život pa makar to bila i najmanja mjera nam je strahovit vjetar u leđa', tvrdi Drago Šercer, predsjednik uprave Lipovice.

U tvornici radijatora u Lipovici radi se punom parom. Svaki detalj mora biti kvalitetan jer u suprotnom posao pada. 155 zaposlenika to nikako ne želi. Zbog krize je već otpušten dio ljudi, a i plaće su nešto manje. 'Ne trebam puno pričati da me razumijete i shvatite da smo zaista u teškoj situaciji. Najveći problem su naplate i novi poslovi', rekao je Drago Šercer.

Restrukturiranje je pomoglo u poslovnom zaokretu. Tvornica se okrenula i izvozu. Ovi radijatori tako su trenutačno glavni neprijatelji poznatoj ruskoj zimi. Od milijun i pol članaka koje proizvedu, 67 posto je izvoz. I stalno raste. No, još su u minusu. Do kraja godine nadaju se pozitivnoj nuli.

Plan poticanja poduzetništva u ovoj godini je 300 milijuna kuna. Do 2013. očekuje se 50 tisuća novih radnih mjesta. Oslobađanje plaćanja doprinosa na plaću za prve dvije godine svakako je jedan od najvećih poticaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene