Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nakon dogovora sa štrajkašima

Malenica: "Imamo dvije situacije koje će dovesti do povećanja plaća..."

Ivan Malenica
Ivan Malenica Foto: Damjan Tadic/Cropix
Nakon odluke sindikata o prihvaćanju Vladine ponude te potpisivanja sporazuma, pravosudni djelatnici od petka bi se trebali vratiti na posao. Zaostataka je puno, a ministar Ivan Malenica kaže da će sudovi dobiti uputu o određivanju prioriteta.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika prihvatio je ponudu Vlade o 12-postotonom povećanju plaća, a nakon što je potpisan sporazum, štrajk je prekinut te bi se sutra pravosudni službenici trebali vratiti na posao. 

Od 47 podružnica sindikata, njih 25 prihvatilo je ponudu Vlade, a prema riječima čelnice Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ive Šušković, pravosudnim djelatnicima trebale bi rasti plaće od 70 do 150 eura, ovisno o broju godina staža, o prirezu, o olakšicama...

Ministar pravosuđa Ivan Malenica, koji je vodio pregovore sa sindikatima, rekao je da će Vlada danas ukinuti odluku o neplaćanju štrajka tako da će svi dobiti punu plaću za srpanj bez obzira na to što su prijavili da su štrajkali. 

Na pitanje boji li se serije novih štrajkova, Malenica kaže da imaju otvoren dijalog sa svim sindikatima s kojima je dogovoreno i povećanje plaće kroz dodatak od 60, 80 i 100 eura. 

"Kreću nam razgovori o osnovici, a iduće godine porezna reforma, tako da imamo dvije situacije koje će dovesti do povećanja plaća, u rujnu i početkom 2024. Treći korak je nova uredba. Također, procesom konsolidacije radnih mjesta može doći i do rasta plaća", pojasnio je Malenica. 

Kad je riječ o nagomilanim predmetima, kazao je da će se, u dogovoru s predsjednikom Vrhovnog suda, ići prema predsjednicima sudova s uputama kako odrediti prioritete da bi se nagomilani predmeti riješili po hitnosti. 

Dodik kod Milanovića na Hvaru: "To mi ne djeluje dobro"

Na pitanje o nenajavljenom posjetu čelnika Republike Srpske Milorada Dodika predsjedniku Zoranu Milanoviću u rezidenciji na Hvaru, rekao je da nije baš upoznat s pravilima. 

"Bilo bi dobro ako postoji procedura da se najavi ulazak stranog helikoptera u hrvatski zračni prostor", odgovorio je, dodavši da ne zna kako je do posjeta došlo i koji je bio njegov karakter. 

S obzirom na to da je Milorad Dodik pod sankcijama, kazao je da nije stručnjak za vanjsku politiku, ali da mu to ne djeluje dobro. 

Kad je riječ o ustavnoj tužbi Gonga zbog toga što je Markov trg zatvoren više od 1000 dana za građane, a vozači Vlade pretvorili su ga u parking, Malenica također kaže da to nije pitanje za njega.  

"To je procjena sigurnosnih službi, to je pitanje za njih, a ne za mene. Nisam vidio zahtjev za ocjenu ustavnosti koji je predao Gong", kazao je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene