Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovo četiri godine kasnije

Obnova nakon potresa ni blizu kraja, ministar se opravdava: "Ja razumijem nezadovoljstvo naših ljudi..."

Aktualno Galerija Obnova u Markuševcu - 1 Obnova u Markuševcu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obnova u Markuševcu - 2 Obnova u Markuševcu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obnova u Markuševcu - 3 Obnova u Markuševcu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Obnova u Markuševcu - 4 Galerija 1/4 >>
Ministar Branko Bačić još je jednom, po tko zna koji put, obišao gradilišta, ovaj put u Zagrebu. Zadovoljan je što su postigli u posljednjih godinu dana.

Hladno jutro, topli doček. Ministar Branko Bačić obilazio je gradilišta na zagrebačkom Markuševcu, a razgovarao je i s građanima. 

Radovi su na ovim kućama počeli u listopadu prošle godine. Odnosno, više od tri i pol godine nakon potresa. U svoje bi se domove Markuševčani trebali vratiti za dva mjeseca.

Ivan i Mira računaju na to jer je stan koji unajmljuju prodan, i moraju van do kraja trećeg mjeseca.

"Dolje stanujem, znate kako je u tuđem stanu, niste slobodni", rekao je Ivan Kožić.

"Stan nije loš, ali je meni jako teško, to je stan, ja nisam naučena biti u stanu, ja sam u kući živjela prije i od djetinjstva, tu je moja kuća bila, ja sam tu živjela", dodala je Mira Kožić.

Pročitajte i ovo Nekretnine - 1 sumanute cijene i loša kvaliteta Kaos na tržištu najma stanova: "Jedan najmodavac nam je rekao kako je ovo stan za četvero ljudi, a da se za ostalu djecu snađemo"

Jedva čekaju i njihovi susjedi, priča reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

"Kako se kaže od davnih dana, moja kućica - moja slobodica", izjavio je Slavko Skender.

Nakon provjere terena na Markuševcu, ministar je stigao u centar. Na red su došle dvije zgrade gdje traje konstrukcijska obnova. Na privatnim zgradama i kućama u cijelom gradu trenutačno je otvoreno 370 gradilišta. Gradi se 49 zamjenskih kuća. Sve to nakon gotovo četiri godine od potresa.

"Ja razumijem nezadovoljstvo naših ljudi, rekao sam, ispričavam se svima, ali teško da je moguće brže obnavljati Hrvatsku od onoga što smo sada uspostavili", istaknuo je Bačić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zveckanje oružjem Brine li vas sigurnosna situacija u Europi? Evo kako ste glasali

Novi zakon olakšao je proceduru, ali najveći problem ostaje, a to je javna nabava. Ministarstvo razmišlja o projektu koji bi grupno uključivao 36 ulaza.

"Kako ne bismo od tri nabave, jednu, a nekad i dvije praktički poništili. Ono što ne možemo napraviti da prihvaćamo ponude koje značajno prelaze projektantske cijene", napomenuo je ministar.

Ali ne može se ni prihvatiti činjenica da se ovoliko dugo čekalo. Ma koliko god je odgovorni ignorirali.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene