Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lalovac je kazao kako je HNB lani imala 735 milijuna kuna dobiti te kako su mogli više novca uplatiti u državni proračun.


Ministar financija Boris Lalovac rekao je na današnjoj sjednici Vlade kako nije prirodno da dobit Hrvatske narodne banke (HNB) i poslovnih banaka bude praktički izjednačena, a HNB-u je poručio da je mogao biti malo izdašniji u uplati dijela svoje dobiti u državni proračun.

Vezani članci Philip Lane Ekskluzivni intervju za Dnevnik Nove TV: Glavni europski ekonomist o inflaciji i tome što nas čeka s cijenama hrane Sjednica Vlade Vlada predložila novi Nadzorni odbor Ine: Za predsjednika predložen Damir Mikuljan

Govoreći o godišnjem izvješću HNB-a za 2013. godinu, na koje je Vlada danas dala pozitivno mišljenje, Lalovac je spomenuo kako je dobit banaka prošle u odnosu na 2012. godinu pala za 70 posto, na jednu milijardu kuna, dok je istodobno HNB ostvario rast dobiti od 54 posto, na 735 milijuna kuna.

Pad dobiti komercijalnih banaka, po njegovim je riječima, prvenstveno rezultat povećanja troškova ispravaka vrijednosti odnosno rezervacija koje je HNB tražio od banaka.

Lalovac upozorava da je pad dobiti banaka uzrokovao smanjene uplate po tom osnovu u državni proračun.

Lalovac: Deficit je visok, no Vlada je pomagala gospodarstvu i socijali

Priznajući HNB-ov doprinos proračunu od 432 milijuna kuna, on je poručio Hrvatskoj narodnoj banci da je, ako je već skresala dobit na prihodovnoj strani od poslovnih banaka, mogla biti malo izdašnija što se tiče uplate u proračun.

U izvješću o radu HNB-a za 2013. godinu ističe se da je HNB u 2013. godini nastavio provoditi politiku stabilnog nominalnog tečaja kune prema euru.

Neto dobit HNB-a u 2013. ostvarena je u iznosu od 735,5 milijuna kuna, što je za 54,6 posto više nego u 2012. godini kada je iznosila 475 milijuna kuna. U opće pričuve Hrvatske narodne banke raspoređeno je 303 milijuna kuna, a u državni proračun 432 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju