Obavijesti Pretražite Navigacija
VAŽNO NASTAVITI DIJALOG

Božinović o arbitraži: "Ili je proces čist ili kontaminiran, a ovdje je jasno o čemu se radi"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je u srijedu da Hrvatsku ništa ne obvezuje vezano za daljnju sudbinu arbitražnog procesa te istaknuo kako je proces ili čist ili kontaminiran, a ovdje je potpuno jasno o čemu se radi.

Stajalište Hrvatske je potpuno jasno još od 2015. kada je Hrvatska zbog kontaminiranosti arbitražnog procesa od strane slovenske diplomacije i njihovog suca izašla iz tog procesa jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora, dakle, za nas je taj postupak kontaminiran, mi smo iz njega izašli i ništa nas ne obvezuje vezano za daljnju sudbinu tog procesa, naglasio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LOŠI ODNOSI S BERLINOM Ovako bivši Račanov ministar vanjskih poslova tumači potez Angele Merkel koji ne ide na ruku Hrvatskoj Slika nije dostupna ODLUKA NEMA PRAVNOG UČINKA Reakcije na odluku Arbitražnog suda: "Politički pritisak je oblik pasivne agresije na Hrvatsku"

Ocijenio je da je Europska komisija (EK) jučer konstatirala kako se radi o bilateralnom sporu te da ona nema instrumenata kojima bi prisilila bilo Hrvatsku, bilo Sloveniju na djelovanje u određenom smjeru.

Hrvatska je na strani međunarodnog prava, to ne znači dovršiti svaki proces pod svaku cijenu

Hrvatska pokazuje svojom odlukom o izlasku iz arbitraže da je na strani međunarodnog prava jer to ne znači dovršiti svaki proces pod svaku cijenu. Kada se radi o protupravnim radnjama koje su pokazane, dokazane, njihovi agenti i sudac su zbog toga dali ostavku, Hrvatska na to dalje nije mogla pristati i sudjelovati u tom procesu. Ili je proces čist ili je kontaminiran, a ovdje je potpuno jasno o čemu se radi, dodao je Božinović.

Istaknuo je da će Hrvatska u svakom slučaju i u svakom segmentu znati zaštititi svoj interes.

Ocijenio je kako jučerašnje priopćenje MVEP-a nije moglo drugačije ići s obzirom da imamo apsolutni konsenzus u zemlji oko toga. Božinović je pojasnio kako je važno reći da je Slovenija naš važni susjed, naš dobar susjed, imamo brojne veze sa Slovenijom, surađujemo na svim područjima i važno je nastaviti dijalog sa Slovenijom kako bismo riješili ovo i druga pitanja.

Hrvatska je ponovila u utorak, nakon izjave Europske komisije da očekuje od RH i Slovenije da provedu arbitražnu odluku o graničnom sporu, da ju ta odluka ne obvezuje te da je neće primijeniti, ali da ostaje otvorena za dijalog s Ljubljanom u cilju rješavanja graničnog pitanja.

Ministar Božinović istaknuo je kako je važno da će se održati sastanak hrvatskog i slovenskog premijera Mire Cerara i Andreja Plenkovića, u Ljubljani 12. srpnja. Važno je da postoji komunikacija na svim razinama jer je to u interesu obiju zemalja i građana dviju država. Dijalog je nešto što nema alternativu i jedini način na koji se sporovi mogu riješiti, poručio je.

Sigurnosna situacija je stabilna

Odgovarajući na pitanje imamo li dovoljno policajaca za nadzor državne granice, ministar je izjavio kako je stanje na našim granicama stabilno, naša granična policija radi jedan ozbiljan, odgovoran posao štiteći interese RH sprječavajući eventualne ilegalne prelaske granice i cijeli niz poslova koji su u opisu granične policije.

Što se tiče sigurnosne situacije, ocijenio je da je stabilna. Naravno da pratimo trendove ne samo u regiji nego i u svijetu, rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova. Istaknuo je kako je bitno shvatiti da se sigurnosni izazovi ne mogu ograničiti na teritorij pojedinih država, sve su to transnacionalne prijetnje, a odgovor može biti samo zajedništvo i koordinacija između demokratskih država članica EU-a, NATO saveza.

Govoreći o prioritetima MUP-a, kazao je da se radi o jednom velikom sustavu u kojem postoje brojni kvalitetni profesionalci i ponosan je na ono što oni rade. Tek kada dođete u takav sustav i počnete dobivati dnevne informacije o tome što hrvatska policija sve radi, tek tada možete dobiti potpuniju sliku o naporima koje tisuće ljudi dnevno provede da bi zaštitili javni red i mir u RH - profesionalna sustav koji se može i dalje unapređivati pogotovo s obzirom na nove prijetnje koje obilježavaju policijski rad u današnje vrijeme, kazao je ministar Božinović.

Posao svakog novog ministra jest, dodao je, rad na podizanju opće učinkovitosti, na jednom proaktivnom djelovanju u smislu prevencije kaznenih djela. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene