Preko Zaklade vojne solidarnosti Ministarstvo obrane omogućit će potporu zaposlenicima obrambenog resora pri svim oblicima stradavanja i ugrožavanja njihova socijalnog statusa, ali i pružanje financijske pomoći članovima njihovih obitelji, poručio je u četvrtak potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Galerija


Vlada je na sjednici donijela Strateški pregled obrane i Prijedlog zakona o Zakladi vojne solidarnosti uputila u Hrvatski sabor na prvo čitanje.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "Krstičević je dio HDZ-ova tima, računam na njega na izborima" Dario Juričan Dario Juričan o aferi bivšeg ministra: "Dajte Krstičeviću cijelu Ilicu, spojite mu sve stanove"

"Djelatne vojne osobe prilikom obavljanja svojih zadaća izložene su opasnosti i mogućnosti stradavanja, što ostavlja posljedice za obitelj i zajednicu te nameće potrebu pružanja potpore u rješavanju nastalih problema", rekao je Krstičević te naglasio da će MORH preko Zaklade vojne solidarnosti omogućiti potporu zaposlenicima obrambenog resora.

Krstičević smatra da je takva potpora potrebna vojnicima.

"Bez zadovoljnih vojnika nema ni pobjedničke Hrvatske vojske, pa će upravo zato Ministarstvo obrane nastaviti raditi na poboljšanju uvjeta života i rada naših djelatnika, vojnika, dočasnika i časnika“, poručio je Krstičević.

Osnovna imovina Zaklade vojne solidarnosti iznosi 100.000 kuna, a to će na račun Zaklade uplatiti Ministarstvo obrane.

Predlaže se da se Zaklada financira iz prihoda od imovine, darovnica te da može ostvariti prihode i iz dobiti trgovačkih društava u državnom vlasništvu.

Naime, sukladno Prijedlogu zakona o Zakladi vojne solidarnosti, prihodi Zaklade bit će i od dragovoljnih novčanih priloga zaposlenika u obrambenom resoru, temeljem njihove pisane dragovoljne izjave, od prihoda stečenih donacijama i aktivnostima kao što su, primjerice, organiziranje dobrotvornih koncerata, prodaja tiskovina i drugo.

Ministar Krstičević u priopćenju je naglasio i važnost donošenja Strateškog pregleda obrane koji daje konkretne smjernice za djelovanje sastavnica obrambenog resora.

"Strateški pregled obrane predlaže nastavak postupnog povećavanja izdvajanja za obranu, uvažavajući fiskalne i ekonomske mogućnosti RH, prema ciljanom iznosu od dva posto BDP-a te povećanje udjela troškova opremanja i modernizacije u obrambenom proračunu", rekao je Krstičević te naglasio da je povećanje izdvajanja za obranu u 2017. i 2018. osiguralo nastavak provedbe strateških projekata i stvorilo pretpostavke za jačanje obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske.

Prihvaćen Strateški pregled obrane

Vlada je prihvatila i Strateški pregled obrane, temeljni dokument u području obrane koji predstavlja završno izvješće o provedenom procesu preispitivanja usklađenosti strateških koncepata te dostignutih i planiranih obrambenih sposobnosti s obrambenim potrebama koje proizlaze iz realnosti strateškog i sigurnosnog okružja.

Taj je dokument smjernica za djelovanje svih sastavnica obrambenog resora u idućem razdoblju, prije svega kao osnova za izradu predstojećega Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga RH.

Pregled sadrži informacije o stanju, nastojanjima i namjerama na području obrane za građane Republike Hrvatske, državna tijela, međunarodne institucije, medije, gospodarski sektor, akademsku zajednicu i nevladine organizacije.

Naročita pažnja usmjerena je na podizanje ugleda vojnog poziva, profesionalnog razvoja, poboljšanja uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske, poručio je ministar.

Premijer Andrej Plenković ističe da Strateški prijedlog obrane na temeljitiji način elaborira tri temeljna cilja Strategije nacionalne sigurnosti – obranu zemlje, doprinos međunarodnoj sigurnosti i doprinos civilnim institucijama.

"Mislim da je činjenica da smo već dva puta povećali sredstva proračuna MORH-a dovoljna potvrda da u globalnim okolnostima razumijemo i shvaćamo potrebe i aktivnosti na koordinaciji svih sustava domovinske sigurnosti", istaknuo je premijer. (Hina)