Na pitanje jesu li te osobe registrirane kao huligani u Hrvatskoj, ministar Davor Božinović odgovorio je da on u ovom trenutku o tome ne može govoriti.

Galerija +0 Davor Božinović (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je istaknuo da u ovom trenutku ne može govoriti jesu li hrvatski državljani koji su u srijedu u Beogradu sudjelovali u tučnjavi tijekom nogometne utakmice između Partizana i Crvene zvezde u Hrvatskoj registrirani kao huligani, ali istaknuo je da postoji kontakt sa srbijanskom policijom te hrvatska policija također intenzivno istražuje koji bi bili motivi uključivanja u događaje koji su se zbili u Beogradu.

Vezani članci Davor Božinović Ministar Božinović o dojavama o bombama: "Zna se zemlja u kojoj je server s kojeg su došle poruke" Policija spriječila navijački incident na A1 FOTO Huligani planirali masovnu tučnjavu: Policija pokazala što je sve pronašla na A1, spriječen još veći kaos

Na pitanje novinara kakva saznanja ima o glasinama da su u neredima u Srbiji viđeni i pripadnici hrvatskih navijačkih skupina te što MUP radi u vezi s tim, Božinović je rekao da je to posao Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

"Prije svega, to je posao Ministarstva vanjskih i europskih poslova s obzirom na to da se događaj dogodio u stranoj državi. Koliko je meni poznato Ministarstvo vanjskih (poslova) putem Konzularnog odjela Veleposlanstva u Beogradu je u kontaktu s vlastima Republike Srbije i mislim da ćete za dodatna pitanja morati pitati njih", izjavio je novinarima ministar Božinović u petak u CineStaru Novi Zagreb (Avenue Mall) gdje je MUP za učenike zagrebačkih srednjih škola održao program "Prevencija huliganizma".

Razmjenjuju se informacije koje su od interesa za policije obiju zemalja

Što se tiče MUP-a, Božinović je rekao da Ravnateljstvo policije ima kontakt-točku za sport, kao što imaju i druge policije. "Mislim da se preko tih kontakt-točaka razmjenjuju određene informacije koje su od interesa za policije obiju zemalja", dodao je ministar.

Na pitanje jesu li te osobe registrirane kao huligani u Hrvatskoj, Božinović je rekao da on u ovom trenutku o tome ne može govoriti. "Međutim, postoji kontakt s policijom Republike Srbije, a naša policija također intenzivno istražuje otprilike koji bi bili motivi ovog uključivanja u događaje koji su se zbili u Beogradu", istaknuo je.

"Prema zasada zaprimljenim informacijama nadležnih službi Republike Srbije, četvorica hrvatskih državljana su u srijedu, 13. prosinca 2017. godine, sudjelovala u tučnjavi tijekom nogometne utakmice između Partizana i Crvene zvezde te protiv njih nije proveden nikakav policijski postupak", stoji u odgovoru službe za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih i europskih poslova u četvrtak na Hinin upit o incidentu.

U priopćenju je navedeno da "dvojica hrvatskih državljana nisu zatražila liječničku pomoć, jedan je zatražio te je u međuvremenu otpušten iz bolnice, dok se jedan hrvatski državljanin nalazi na neurokirurgiji Vojno medicinske akademije u Beogradu". Nijedna od spomenutih osoba nije zatražila konzularnu pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu.

Beogradski mediji u četvrtak su objavili da su se među 26 uhićenih osoba nakon tučnjave tijekom utakmice Partizana i Crvene zvezde našla šestorica hrvatskih državljana. U masovnoj tučnjavi na južnoj tribini stadiona Partizana tijekom prvog poluvremena utakmice ozlijeđeno je više osoba, nakon čega je u pratnji jakih policijskih snaga jedna skupina izvedena sa stadiona. Utvrđeno je kako se radilo o međusobnom obračunu Partizanovih navijačkih frakcija.

Božinović: Do kraja ove godine svi će službenici MUP-a koji na to imaju pravo dobiti civilnu odjeću

Novinari su ministra Božinovića pitali i ispunjava li MUP sve svoje obveze prema zaposlenicima, nakon presude po kojoj MUP jednom policajcu treba isplatiti naknadu za građansko odijelo jer mu nije bilo uvaženo pravo na plaćeno civilno odijelo te je policijske poslove godinama obavljao u vlastitoj odjeći.

"Prema mojim informacijama, Ministarstvo unutarnjih poslova nije uvijek ispunjavalo sve svoje obveze. A ono što sigurno znam, u ovom trenutku Ministarstvo unutarnjih poslova ispunjava sve svoje obveze prema svojim zaposlenicima i do kraja ove godine će svi djelatnici, službenici ministarstva koji imaju pravo na civilnu odjeću istu i dobiti", poručio je ministar Božinović, prenosi Hina.

Podsjetimo, Hrvati koji su sudjelovali u tučnjavi danas će biti ispitani pred sucem, koji će odlučiti hoće li biti kazneno gonjeni te hoće li biti zadržani u pritvoru ili deportirani u Hrvatsku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju