Ministarstvo zdravstva poslat će inspekcijski nadzor u sve nadležne zdravstvene ustanove kako bi se utvrdili mogući propusti u postupanju prema trudnici Mireli Čavajda.


"Zatražio sam od nadležnih zdravstvenih ustanova rješavanje pitanja pacijentice Mirele Čavajde u okvirima zakona i u skladu sa stručnim odlukama, a od inspekcija Ministarstva zdravstva i HZZO-a da utvrde da li su dosadašnja postupanja bila odgovarajuća", priopčio je u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš.

Zakon o pobačaju - 4 Oporba želi Zakon o pobačaju na dnevnom redu: "Postavlja se pitanje čija je ovo država"

Ultrazvuk, ilustracija Mirelina odvjetnica: "Ministar ne govori istinu. Nalazi pokazuju da ima uvjete za pobačaj"

Žurno priopčenje Ministarstvo zdravstva o slučaju trudnice Mirele Čavajda, kojoj je odbijen prekid trudnoće, prenosimo u cijelosti: 

"Ministarstvo zdravstva je zatražilo od svih zdravstvenih ustanova uključenih u zahtjev trudne pacijentice Mirele Čavajde za poduzimanje medicinskih zahvata glede njene daljnje trudnoće i sudbine nerođenog djeteta, da se žurno pronađu rješenja tog problema u skladu sa zakonskim odredbama i stručnim procjenama.

Nastavno na sve informacije koje su se pojavljivale u javnom prostoru o tome slučaju, posebno na njihovo različito tumačenje koje ne doprinosi istinitoj i cjelovitoj informiranosti, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zatražilo je od svojih inspekcija žurno utvrđivanje svih činjenica oko dosadašnjih postupaka zdravstvenih djelatnika u ustanovama, u kojima je pacijentica primljena vezano uz rješavanje tog problema, kako bi se utvrdilo način postupanja.

“Želimo utvrditi sve činjenice kako bismo spriječili bilo kakve proizvoljne ocjene i manipulacije informacijama u ovom slučaju koji je izazvao veliku pozornost hrvatske javnosti” - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i napomenuo da je opetovano zatražio od svih ustanova u javnom zdravstvenom sustavu i nadležnih ravnatelja da odgovorno i savjesno obavljaju svoje obveze prema pacijentima u skladu sa zakonskim, te stručnim i etičkim pravilima i dodaje: “Naša je želja da pacijentica riješi za nju i njezino nerođeno dijete vrlo tešku i delikatnu situaciju u što je moguće mirnijoj atmosferi uz poštivanje njezine privatnosti koje je od početka narušeno te potrebnu empatiju uz što manje izloženosti pritisaka javnosti. Zato očekujem da se ovo pitanje riješi u skladu s našim zakonima i temeljem stručnih ocjena bez korištenja ovog slučaja za bilo kakve parcijalne interese bilo koje društvene ili političke skupine.”

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje o nalazima svojih inspekcija izvijestit će javnost.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju