Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dijete ima smrtonosni tumor

Trudna Mirela ide na pregled u KB Merkur: Ministarstvo pritisnulo bolnice

Trudnica
Trudnica Foto: DNEVNIK.hr
Zagrebački KB Merkur jedini je pozvao Mirelu Čavajda na pregled, ali ne zna se još što će odlučiti. Trudna 39-godišnjakinja tražit će hitni odgovor jer nema snage za čekanje i duge procedure te najavljuje i tužbu. Postupak prekida trudnoće u Sloveniji koštat će je 4300 eura, koje ni sama ne zna kako će skupiti.

KB Merkur omogućit će u četvrtak pregled Mireli Čavajda, trudnici koja je u 26. tjednu trudnoće saznala da joj dijete u maternici ima smrtonosni tumor na mozgu.

Hoće li u Merkuru pristati na izvršenje pobačaja, nije zasad poznato, no to je jedina bolnica koja je Mirelu naknadno pristala primitinakon što su ostale zagrebačke bolnice odbile izvršiti hitni pobačaj.

Index.hr piše kako su se Mireli naknadno javili i iz bolnice Sveti Duh. Oni se pravdaju da nemaju tehničke uvjete niti su educirani za takav postupak te ga zbog toga ne mogu obaviti.

Mirela je za DNEVNIK.hr otkrila da više ne može čekati silne medicinske procedure i komisije te da će od liječnika u Merkuru tražiti da u četvrtak ili najkasnije u petak donesu odluku o obavljanju zahvata do ponedjeljka. U protivnom ide u Sloveniju.

U Sloveniji je hitni zahvat već dogovoren za utorak. Zahvat ne pokriva HZZO, a očajni roditelji morat će ga platiti 4300 eura. Novac nemaju, nešto će posuditi i snaći se na drugi način, preko prijatelja i obitelji, a Mirela je najavila da će zbog izrazitih propusta u proceduri i nepružanja primjerene medicinske skrbi od HZZO-a tražiti povrat novca, a ne preže ni od tužbe, pa makar, kako kaže, išla do Strasbourga.

"Rekli su mi da ne znaju što da rade s djetetom ako preživi zahvat. Vjerojatno bi mi trebao umrijeti na prsima", opisala je šokirana Mirela odgovor hrvatskih liječnika.

U Sloveniji je postupak potpuno drugačiji, kaže. Djetetu će najprije još u trbuhu zaustaviti srce, a dan kasnije će obaviti pobačaj. Očajna majka opisala je da dijete ima glavicu promjera 10 centimetara, a tumor na mozgu je već sada veličine 6 x 4 cm. Priznala nam je od šoka i tuge da dijete ne želi ni vidjeti te da će vjerojatno tražiti da je omame lijekovima i "neka dijete uzme dragi Bog. Netko bi se možda se uzdao o čudo", kaže Mirela, ali nade nema.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ČEKA SE ODLUKA Procurili sudski dokumenti: Vrhovni sud ukida opće pravo na pobačaj?

Pročitajte i ovo Mail dogovora s Berošem TRAŽE BENEFICIRANI RADNI STAŽ FOTO/VIDEO Hitnjaci prosvjedovali na Markovu trgu: "Ovaj put su gadno pogriješili"

Potresna Mirelina priča uzbunila je javnost i ponovno u fokus stavila vječnu temu prava na pobačaj, liječničkog priziva savjesti te beskrajne birokratske procedure.

Slučaj je kratko komentirao i predsjednik Zoran Milanović koji je naglasio da je ovo jako kompliciano pitanje, no "mi od 1977. imamo jedan ljudski i razuman zakon. Danas pak vidim jednu konzervativnu regresiju". Milanović je dodao da ne osuđuje liječnike koji se pozivaju na priziv savjesti, ali se pita: "Gdje je država? Država mora osigurati zaštitu žene u ovom slučaju!".

Iz Ministarstva zdravstva potvrdili su u četvrtak za DNEVNIK.hr da će još jednom apelirati na ravnatelje svih bolnica da ovakav slučaj nije moguće ignorirati te da su dužni pacijentici pružiti odgovarajuću medicinsku skrb.

Naglašavaju da se liječnici ne mogu postavljati iznad Ministarstva i ignorirati njihove upute. U slučaju priziva savjesti liječnici su dužni pacijentici ponuditi druge liječnike te je uputiti u KBC Zagreb, a ne slati je u Sloveniju, naglasili su.

Uz tumor sigurno neće preživjeti 

Podsjetimo, majka je u 26. tjednu trudnoće saznala da joj je dijete u maternici oboljelo od agresivnog tumora na mozgu i da najvjerojatnije neće dugo poživjeti te da čak i ako hoće, nikada neće moći normalno živjeti.

Ipak, sve bolnice u Zagrebu odbile su Mireli obaviti prekid trudnoće uz objašnjenje da je obavljanje pobačaja nakon 10. tjedna trudnoće protuzakonito.

Pokazalo se pak kako hrvatski zakon omogućuje prekid trudnoće i u kasnijim tjednima, u slučaju teških medicinskih indikacija za dijete ili majku, te da su bolnice dužne osnovati posebnu komisiju koja će donijeti odluku.

Roditelji su poslali zahtjev svim zagrebačkim perinatalnim bolnicama, Svetom Duhu, Petrovoj, Merkuru i Vinogradskoj, da se osnuje komisija koja bi prema zakonu trebala odobriti prekid trudnoće, međutim, dosad nisu dobili nikakav odgovor.

Nakon niza medijskih objava i reakcija oglasilo se i Ministarstvo zdravstva, koje je priopćilo da svaka žena u Hrvatskoj ima pravo na prekid trudnoće nakon deset tjedana na temelju medicinskih indikacija.

Prekid trudnoće može se izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak ili na zahtjev trudne žene, kažu u Ministarstvu citirajući Zakon. Riječ je o slučajevima kad se, među ostalim, na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušavanje zdravlja žene za vrijeme trudnoće, porođaja ili poslije porođaja ili se može očekivati da će se dijete roditi s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama, što je prema svemu sudeći ovdje slučaj.

Dugačka procedura

Hrvatsko ministarstvo objasnilo je da je slučaj rješiv prema željama roditelja, međutim čini se da procedura traje beskrajno dugo, što je majci emotivno i psihički teško izdržati.

Naime, nakon osnivanja komisije unutar bolnice, što još nije učinjeno, moguće je da komisija odbije zahtjev. U tom slučaju treba pokrenuti zahtjev za osnivanje drugostupanjske komisije u KBC-u Zagreb, ističu iz Ministarstva. Tek tada, u slučaju donošenja pozitivnog rješenja, može se zatražiti obavljanje pobačaja.

Ako vam se ova procedura čini dugotrajnom i teškom, zamislite kako se cijelo to vrijeme iščekivanja osjeća trudnica koja u sebi nosi smrtno bolesno dijete koje nema, ili ima minimalne šanse za vrlo kratak, agonijom i bolovima ispunjen maleni život, uz dodatnu mogućnost za ugrozu zdravlja i same majke.

Očajni roditelji stoga su pomoć potražili u Sloveniji, u kojoj ih je dočekala sasvim druga priča. Loša dijagnoza je, nažalost, potvrđena te je roditeljima rečeno da tu nema ništa sporno, odluka je na njima te su im, uz objašnjenje cijelog postupka, najavili da će Etičko povjerenstvo donijeti odluku sljedeći utorak, kada mogu, ako žele, i obaviti postupak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene