Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči komemoracije u Jasenovcu

Pupovac otkrio tko zasigurno napušta Vladu: "Imamo imena, spremni smo za to"

Izaslanstvo Srpskog narodnog vijeća, predvođeno predsjednikom Miloradom Pupovcem, u Mlaki je sudjelovalo na liturgiji u Hramu Svetog proroka Ilije, povodom Dana proboja logoraša u Jasenovcu.

Povodom Dana proboja logoraša u Jasenovcu, izaslanstvo Srpskog narodnog vijeća, predvođeno predsjednikom Miloradom Pupovcem, sudjelovalo je na liturgiji u Hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki.

Po završetku liturgije Pupovac je dao izjavu medijima. Među ostalim, osvrnuo se na riječi Matka Raosa, izaslanika ministra branitelja Tome Medveda, koji je ranije u Splitu izjavio kako "današnje Hrvatske ne bi bilo da nije bilo 10.4.1941".

"Predstavnik Vlade nije imao što tražiti na tom mjestu na taj dan. Nije se smjelo dogoditi da na dan kada je proglašena Nezavisna Država Hrvatska, Vlada šalje svoga predstavnika. Taman da nije ništa rekao, ali da je došao", naglasio je Pupovac te je dodao da je Vlada u tom smislu pogriješila.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna a gdje je kultura? HDZ odgovorio Milanoviću: "Ruski agent na Pantovčaku izgubio je živce... Titov gardist..."

Pročitajte i ovo Zoran Milanović u Zadru "Briljirao" u Zadru VIDEO Milanović nije zaboravio ni omiljenu metu: "Idem helikopterom na Brač da iživciram malog Baneta, da me može skinuti sačmaricom"

Prisjetio se Pupovac i 80. godišnjice kada je na obilježavanju žrtava u Glinskoj crkvi vladin izaslanik odbio primiti ružu i položiti je na spomenik stradalima. "To se mora mijenjati", zaključio je.

Osvrnuo se Pupovac i na najnovije prepirke i verbalne sukobe koji kolaju između Pantovčaka i Banskih Dvora. Rekao je i što očekuje od predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića na komemoraciji u Jasenovcu.

"Nadam se ne i ono što je bilo jučer. Ako se dogodi to što je bilo jučer, bolje bi bilo da nitko ne dođe. Tko god misli sutra doći i nastaviti takvu sramotnu svađu, kakva se događa već mjesecima u Hrvatskoj, onda nema potrebe da dolaze u Jasenovac", poručio je Pupovac.

U kontekstu svađe između Plenkovića i Milanovića, Pupovac je rekao kako se boji da je "predsjednik Republike izašao iz okvira ustavnih ovlasti koje su mu propisane te da narušava ustavni poredak.

"Predsjednik Republike ne može biti opozicija po Ustavu, ne može devastirati svoju instituciju predsjednika, niti može devastirati instituciju predsjednika Vlade", zaključio je Pupovac te je istaknuo kako je to poguban i neustavan postupak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LUKA DŽANKO Još jedan general traži pomilovanje Perkovića i Mustača: "Apsolutno to zaslužuju"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nije odgovorio na 274 molbe Malenica: "Milanovićevo pomilovanje Mustača i Perkovića bio bi presedan"

Osvrnuvši se na rekonstrukciju Vlade Republike Hrvatske Pupovac je rekao kako su imena spremna. Istaknuo je kako bi, da može, zadržao potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića.

"Kada bih mogao i kada bih imao pravna sredstva, ne bih dopustio da Boris Milošević ode iz Vlade jer on nije ni za što kriv. Bio je jedan od najboljih članova Vlade. Ali, budući da nemam ovlasti i da sam dužan poštivati zakon kao i on, onda će Milošević napustiti svoje mjesto", rekao je Pupovac.

Cilj je obnoviti cijeli logorski kompleks u Jasenovcu

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac istaknuo je da su nakon razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem i nadležnim ministrima odlučili napraviti akcijski plan koji će uskoro usvojiti Vlada.

"Krenuli smo sa ciljem da cijeli logorski kompleks i sve što imamo u Jasenovcu počnemo obnavljati, uređivati i dovoditi u stanje u kojem ovako jedinstven logorski kompleks zaslužuje biti", rekao je.

Dodaje da će plan sadržavati različite aspekte neophodnih proračunskih sredstava, do izgradnje dodatnih aneksa za aktivnosti memorijalnog područja, istraživačkih, edukacijskih, medijskih aktivnosti i obilježavanja i raščišćavanja spomen područja.

Pupovac je naglasio kako je smisao njihova današnjeg dolaska u Krapje da niti jedno od tih mjesta ne bude zaboravljeno, već da bude tretirano kao dio jasenovačkog logorskog kompleksa, te da sva grobna mjesta budu obilježena s pijetetom.

"Zbog toga da bismo opću svijest i kulturu o karakteru i prirodi ustaškog režima NDH učinili javno prisutnom za svakog našeg građana i svakoga tko želi doći na ovo mjesto, što do sada nije bio slučaj", kazao je Pupovac.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene