Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ugrijana situacija"

Milijan Brkić o polemici između Pantovčaka i Markova trga: "Građani nas nisu birali da se međusobno svađamo"

Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr)
Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Oštra polemika vodi se između Pantovčaka i Markova trga.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković dodatno je zaoštrio već ionako ugrijanu situaciju između premijera i predsjednice.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

Nakon što je premijer odbio sazvati zajedničku sjednicu Vlade na temu demografije, predsjednik Sabora rekao je kako ne može shvatiti predsjedničin potez da je u vrijeme sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, poslan zahtjev za sjednicom Vlade, a da to nije bilo priopćeno. Nije se dugo čekala reakcija Ureda predsjednice. Jandrokoviću su poručili da laže.

Zahtjev je poslan tog dana kasno popodne, a premijer je, poručuju, o svemu bio obaviješten. Ponovno je uslijedio odgovor predsjednika Sabora. Iznenadio ga je neprimjeren način komunikacije iz Ureda predsjednice.

„Takav pristup nije ozbiljan, zato što ta sjednica nije dogovorena s predsjednikom Vlade, poslan je dopis bez ikakvih materijala kako bi trebala izgledati ta sjednica. Tako se ne saziva ni sjednica vatrogasnog društva u nekom selu.Je li to otišlo u vrijeme same sjednice ili nakon sjednice, tu sam promašio, ali to nije bitno i nije meritum, zato što je poziv poslan bez dogovora s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, a uz ovakvu proceduralnu pogrešku, kad se šalje zahtjev bez objašnjenja, mislim da je neozbiljno.... izjava da je demografija i blokirani sad in jest beskrupulozna i besprizorna laž“, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Brkić: "Građani nas nisu birali da se svađamo"

Situaciju je komentirao i zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

„Ja mislim da nas građani nisu birali da se međusobno svađamo nego da rješavamo probleme građana i da u svom poslu budemo odgovorni i savjesni te da upregnemo sve svoje kapacitete i razgovaramo o svim problemima koji tište hrvatsko društvo. Šaljem poruku svima da budemo odgovorni i da radimo posao za koji smo izabrani.“, kazao je Brkić.

Na pitanje tko je u cijeloj priči neodgovoran, Brkić poručuje da svatko treba sam odgovarati za svoje postupke.

Upitan je li se zajednička sjednica Vlade i Predsjednice trebala održati, Brkić odgovora:

"Sve probleme koje ima hrvatsko društvo, treba staviti zajedno na stol, sjesti i razgovarati snagom argumenata, a nikakvom argumentom sile", kazao je Brkić.

Pojasnio je kako nitko ne može nametati bilo što već se problemi moraju zajednički riješavati.

Osvrnuo se na i prikupljanje potpisa za održavanje referenduma.

"Referendum je legitimni institut odlučivanja građana. Ako je prikupljeno 10 posto potpisa, Sabor će to dati u proceduru i odlučit će se o referendumskom pitanju ako Ustavni sud za to da mišljenje", kazao je Brkić.

Na pitanje ima li njemu nešto sporno u vezi referendumskog pitanja vezanog uz nacionalne manjine, Brkić je kazao kako smatra da se razina prava nacionalnih manjina ne treba smanjivati.

"Sve drugo trebamo rješavati u skladu s Ustavom i zakonima", kazao je.

Upitan za inicijativu ustavnih promjena vezano za referendum, kazao je kako ta tema još nije došla na dnevni red.

Novinari su Brkića pitali i smatra li da bi se 30. svibnja trebao vratiti kao Dan državnosti.

"Više puta sam rekao da je 30.05. dan kada je prije 28 godina formiran prvi demokratski višestranački sabor u RH i da je to povijesni dan za Hrvatsku. 2001. nam je netko pokušao ukrasti povijest. Oni koji su to napravili, poslije su se posuli pepelom i pokajali. Ja ću se zalagati da se taj dan vrati kao Dan državnosti te da se 18.11. obilježi kao državni blagdan - kao Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnju", kazao je Brkić.

Kad su ga novinari pitali hoće li Stier i Kovač ostati politički i međunarodni tajnici HDZ-a, Brkić je odgovorio kako će o tome odluku donijeti glavni tajnik stranke.

"On po statutu to predlaže predsjedniku stranke, a on onda Predsjedništvu pa ćemo vidjeti.

Premijer: "Smirit ćemo loptu"

Premijer Plenković pak poručuje da treba stati na loptu.

„Smirit ćemo loptu, malo ste izdramatizirali, mi smo imali toliko sastanaka tako da sam tek kada sam prešao preko Markova trga shvatio koliko je to burno“, kazao je premijer.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene