Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove odluke

Vlada opet uvodi poskupljenja: Idu gore trošarine za gorivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je donijela odluku o povećanju trošarina na gorivo za 15 lipa.

Trošarine na gorivo idu gore za 15 lipa od utorka zbog pada cijena naftnih derivata. Gorivo će tako idućeg tjedna biti skuplje za najmanje 15 lipa, s obzirom da njegova cijena ovisi i o cijenama na svjetskom tržištu. Riječ je o posebnom porezu na naftne derivate koji se uplaćuje u državni proračun.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

S povišenjem trošarina za 15 lipa zapravo se vraćamo na staro, to jest na stanje kakvo je bilo prije Vlade Jadranke Kosor. Podsjetimo, Kosor je donijela odluku o smanjivanju trošarina zbog velikog skakanja cijena goriva.

Vlada također podiže i cijenu plina za povlaštene kupce, to jest za industriju, na 2,75 kuna.

Tijekom predstavljanja nacrta konačnog prijedloga Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji Vladina poruka je - misija zakona je pomoći svima kojima treba. Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je kako je to odličan medicinski zakon. 'Naši stručnjaci dobili su sjajne ocjene europskog foruma. Zakon je rađen po načelima izbora, zdravlja djeteta i žene, pravednosti, načelu dostupnosti i participacije', rekao je Ostojić.

>> Počelo prikupljanje potpisa protiv Zakona o umjetnoj oplodnji

Premijer Zoran Milanović rekao je kako je ovaj zakon dio predizbornog programa. 'Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji se tiče manjeg broja ljudi i on širi prostor šanse. Vjerujemo da je zakon duboko human i žao nam je ako nekoga vrijeđa. Nije bio cilj da se ikoga ponizi', rekao je Milanović.

'Ne možemo slijepo voditi politiku, ali ovo je vrijednosno pitanje', dodao je Milanović.

Vlada je na sjednici predstavila novi zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Za predstavljeni zakon Milanović rekao je da 'nije preko noći i nije bez rizika, ali boriti se moramo'.

Na Vladi je navedeno da nelikvidnost iznosi 44,5 milijardi kuna. Kako bi presjekla zapetljani čvor neplaćenih računa utvrdit će se rokovi plaćanja na 60 dana, dok će za državu rok biti 30 dana. Ministar Slavko Linić je još prošlog mjeseca na ovu temu rekao kako rok plaćanja može biti i 360 dana, ali tada to mora biti kredit.

>> Linić: Uvodimo rok plaćanja od 60 dana, za državu 30 dana

Nelikvidni poduzetnik mora krenuti u predstečajnu nagodbu koja može trajati 120 dana, a propadne li ona Fina je dužna otvoriti stečajni postupak. 'Ako netko ne poduzima sve zakosnke mjere da spašava radnamjesta, da spašava imovinu i tvrtku, to je ono što mi smatramo da treba sankcionirati', bio je rekao Linić.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene