Obavijesti Video Pretražite Navigacija
JE LI PREDSJEDNIK U OPASNOSTI?

Tajne službe prate situaciju oko Milanovića: "Ako dajete izjave koje su prebombastične, možete završiti kao meta pojedinih lunatika''

Aktualno Galerija Zoran Milanović - 1 Zoran Milanović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović - 2 Zoran Milanović - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović - 3 Zoran Milanović - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zoran Milanović - 4 Zoran Milanović - 4 Foto: DNEVNIK.hr +6 Gordan Akrap Galerija 1/11 >>
Tajne službe i hrvatska policija prate situaciju zbog koje je predsjednik Milanović završio na stranicama ukrajinskog ekstremističkog portala Mirotvorac. Sabina Tandara Knezović za Dnevnik Nove TV otkriva tko stoji iza njega i koliko je situacija uistinu ozbiljna.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović završio je na ukrajinskoj crnoj listi. Ukrajinski ekstremistički portal smatra ga neprijateljem Ukrajine. Rusko ministarstvo vanjskih poslova zabrinulo se za njegovu sigurnost.

A hoće li stoga predsjedniku pojačati osiguranje? Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručuje da se o tome ne govori.

''Što se tiče naših službi, pritom mislim na sigurnosno-obavještajne službe i Ministarstvo unutarnjih poslov. Ti ljudi rade svoj posao 24 sata i siguran sam da prate sve što je relevantno za sigurnost hrvatskih građana, ali i štićenih osoba", rekao je Božinović.

Iza internetske stranice Mirotvorac stoje bivši ukrajinski obavještajci. I oni su ti, smatra stručnjak za međunarodnu sigurnost Gordan Akrap, koji odlučuju tko će završiti u bazi podataka.

"S obzirom na njihovu povijest, postoji mogućnost da su u stanju izvršiti razna agresivna djela na području Ukrajine. Međutim, nije samo pitanje koliko su oni opasni. Pitanje je i postoji li mogućnost da se njihove ideje i njihove težnje i ciljevi bez obzira kakvi su bili na neki način transferiraju i izvan granica Ukrajine", rekao je.

Na crnoj listi nalazi se čak 187.000 imena. Među njima osnivač Pink Floyda Roger Walters, Steven Segal, Gerard Depardieu, Silvio Berlusconi, Henry Kisinger. Brojni špijuni, svećenici, tužitelji, novinari.

"Ja sam sasvim siguran s obzirom na ono tko se sve nalazi na tom popisu, da je ta nevladina organizacija Mirotvorci zajedno s brojnim ljudima koji se povezuju s njom na popisu sigurnosnih izazova kojima se suočavaju sustavi zemalja članica EU i NATO saveza", dodao je Akrap.

A samim time, uvjeren je predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Siniša Hajdaš Dončić, i naše su službe u suradnji sa stranima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepoželjno društvo Ukrajinska crna lista: Milanović među ubojicama, špijunima, piscima i glazbenicima

Pročitajte i ovo Milanović u bazi podataka ukrajinske ekstremističke stranice Ekstremistička stranica Milanović završio u ukrajinskoj bazi neprijatelja, Rusi tvrde: "Možda mu je ugrožena sigurnost"

"To može biti dosta opasno jer postoji veliki broj "neuračunljivih ljudi" koji mogu neprimjereno reagirati na izjave političara. Što se tiče same Ukrajine, ja ću samo reći treba čitati Krležu i treba vidjeti tragediju Hrvata kroz Prvi svjetski rat i kroz petljanja u neke stvari koje se nas ne tiču. Ako dajete izjave koje su prebombastične, možete završiti kao meta pojedinih lunatika", rekao je Siniša Hajdaš Dončić,

Hrvatska mora imati, smatra europarlamentarac Karlo Ressler, jasan stav i ujednačenu vanjsku politiku.

"Moramo u takvim izjavama biti oprezni i moramo biti jasni kako ne bi dovodili u pitanje naš jasan položaj ne samo Hrvatske, nego položaj EU i svih saveznika unutar NATO-a", komentirao je Karlo Ressler.

Službe za sad prate situaciju. No jedno je sigurno. Predsjednik Milanović u Ukrajinu neće tako skoro.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene