Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je danas novinarima da su pregovori između Hrvatske i Europske unije usporeni, a nisu blokirani, te izrazio uvjerenost da Hrvatska neće slijediti primjer Turske, nego da će u Europsku uniju ući puno prije nje.


Govoreći o ZERP-u predsjednik SDP-a je rekao da to pitanje jest problem i da nas o njemu detaljno treba obavijestiti premijer Ivo Sanader, jer je on posljednje četiri godine vodio zemlju i preuzimao neke obaveze za Hrvatsku. 

Vezani članci Zoran Milanović Milanović ne odustaje: Predložit će Saboru svojeg kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Vrhovni sud, zgrada Milanović će u srijedu na stol dobiti prijave za predsjednika Vrhovnog suda, bira između troje kandidata

Milanović smatra da, kada se govori o ZERP-u, onda on nema veze s prigovorima koje je Hrvatska dobila u području pravosuđa i ljudskih prava. Dodao je da su to reforme koje
moramo učiniti i sami provesti neovisno o ZERP-u i ZERP s time nije povezan.

- EU nas ne upozorava na manjkavosti u reformama, u dokumentima koje nismo donijeli,a ne predbacuje nam to i ne traži od nas dodatne korake zbog ZERP-a, rekao je dodavši da je ZERP posebno pitanje.

Na upit što bi SDP učinio kada bi se u Hrvatskom saboru odlučivalo ZERP ili EU Milanović je rekao da je strateški interes Hrvatske članstvo u EU. Naglasio je da je Vladu sastavio HDZ, a premijer je Ivo Sanader koji je Hrvatsku vodio protekle četiri godine. Stoga, ističe Milanović, Sanader mora hrvatskoj javnosti objasniti je li preuzeo ikakve obaveze na koje se sada Bruxelles poziva. 

SDP, rekao je, donijet će odluku koja će biti u najboljem hrvatskom interesu i zajedno će u ovom slučaju s Vladom predvodit Hrvatsku na putu u EU. 

- Ne samo da nećemo stajati na putu, nego ćemo konstruktivno kao i uvijek učiniti sve da Hrvatska tu ide naprijed, rekao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.