Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerov komentar

Milanović 'spustio' Schellingu: Nisam ja kriv što su vaše banke muljale. Neka sad plate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak i da HNB ne podupire prijedlog zakona o 'švicarcima', Vlada bi ga svejedno provela, poručio je premijer Zoran Milanović, komentirajući upozorenje Hrvatske narodne banke Vladi da bi provedba njezina modela rješavanja kredita u švicarskim francima mogla uzrokovati ozbiljnu financijsku i makroekonomsku nestabilnost.

"Banka ne donosi zakone, to čine Vlada i Sabor, a čak i da banka prijedlog zakona ne podržava, Vlada bi ga svejedno provela", istaknuo je Milanović u Tisnom na otoku Murteru, na svečanosti otvorenja novog dječjeg vrtića.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković O Turudiću i Milanoviću Jandroković o Turudiću i Milanoviću: "To je vrlo opasno. S takvim stvarima se ne igramo" Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

Naglasio je kako banke "igraju ziheraški i konzervativno", što i jest njihova uloga, te da upozorenje HNB-a nije tako dramatično kako se predstavlja. "HNB u ovom slučaju ne odlučuje, na njima je da u dobroj domobranskoj maniri, jer oni nikad ne preuzimaju odgovornost nizašto, što je u redu, upozore na sve što se može dogoditi", rekao je premijer.

"Tu se pokazuje da je odgovorna vlada i politička vlast, kao što je bila i ona prije sedam, osam godina, kad su tuda šetali Šukeri, Karamarki, Sanaderi, Jandrokovići i drugi, koji su šutjeli ‘ko zaliveni'. Vujčić, kao i svi bankari, igra ziheraški i konzervativno, po onoj ne talasaj, ali odgovornost ostaje na nama. Ovo je rješenje koje neće oteti od banaka više nego mogu izdržati, a izvući će građane. Svim ljudima ovo će olakšati život", istaknuo je.

HNB UPOZORAVA VLADU Ugrožen je tečaj kune i međunarodni rejting Hrvatske

Upozorenje središnje banke usporedio je s upozorenjem na nuspojave raznih ljekova koje se gotovo nikad ne pojave, ali se upozorenja moraju istaknuti. Vlada će, nastavio je, kao i dosad uvažiti sugestije banke, ali će na koncu samostalno donijeti odluku.

Milanović je ponovio kako su u Vladi dugo i pomno promišljali o zakonskoj rješenju, kako bi došli do zaključka da zakon neće naštetiti bankama koje će ostati i opstati. Prošla su vremena, istaknuo je, kada su vladom šetali razni Karamarki, Šukeri i Sanaderi koji su šutjeli i činili što im drugi kažu.

Premijer nije ostao dužan niti Jörgu Schellingu, austrijskom ministru financija, koji je Hrvatskoj u dva navrata uputio oštre kritike. "Nisam ja kriv što su njihove banke špekulirale i muljale. Neka sad to plate", poručio je Milanović.

Jutarnji list objavio je u subotu dokument u kojem Hrvatska narodna banka (HNB) upozorava Vladu da bi provedba najavljenog modela rješavanje ‘slučaja franak’ mogla uzrokovati vrlo ozbiljnu financijsku i makroekonomsku nestabilnost Hrvatske i procjenjuje da bi najranjiviji dužnici i dalje imali probleme u otplati kredita.

HNB u mišljenju od 7. rujna, u kojem se službeno očituje ministru financija Borisa Lalovca, upozorava da bi Vladin model konverzije kredita u francima u kredite u eurima mogao srušiti tečaj kune i kreditni rejting zemlje. Vlada je 10. rujna u saborsku proceduru poslala prijedloge zakonskih izmjena za rješenje problema zaduženih u švicarskim francima.

"Gubitak međunarodnih pričuva nepovoljno utječe na adekvatnost međunarodnih pričuva i stvara dodatni rizik za deviznu likvidnost, a posredno i za stabilnost tečaja kune i kreditni rejting Hrvatske", navodi, uz ostalo, HNB u dopisu koji je potpisao guverner HNB-a Boris Vujčić. To bi konzekventno dovelo do, upozorava HNB, težeg zaduživanja RH na međunarodnom tržištu. Moguće je povećanje kamatnih stopa na kredite, odljev depozita u gotovinu i u inozemstvo, mišljenja je HNB koji ističe i opasnost od aktiviranja kaskadnog procesa smanjivanja pričuva i narušavanja povjerenja u moentarni i financijski sustav. Procjenjuje se i potreba kompenziranja nepovoljnih fiskalnih učinaka konverzije kroz jaču fiskalnu prilagodbu.

HNB upozorava da je upitna ustavnost cijelog paketa zakona i podsjeća kako treba izbjeći retroaktivnu primjenu predloženih mjera te da nisu provedene konzultacije s europskom središnjom bankom (ECB).

Poziv predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarka da kampanja za predstojeće parlamentarne izbore bude normalna i čista Milanović je u Tisnom ocijenio neozbiljnim, jer "neke ljude možete neko vrijeme varati, ali ne i sve ljude sve vrijeme".

Dodao je da novinari stalno traže njegov komentar na Karamarka, ako ga prešuti i odmahne rukom ispada bahat, a ako kaže onda ga nazivaju uličarom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene