Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijer zadovoljan

Milanović: Fitch nam je dao predah, sad moramo krenuti u ofenzivu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj sjednici Vlade donesene su mjere za pomoć domaćem gospodarstvu, te je odlučeno u određenoj mjeri rasteretiti poduzetnike.

Smanjenjem naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma i vodnog doprinosa za po 50 posto uštedjet će se ukupno 300 milijuna kuna godišnje, a ukidanjem neizravne spomeničke rente još oko 50 milijuna kuna. Također će se naknada za obavljanje poslova regulacije energetskih djelatnosti smanjiti za 17 posto.

Pročitajte i ovo Novac Kreditni rejting Prvi put u povijesti: Hoće li se Hrvatska iduće godine naći u društvu u kojem nikada dosad nije bila? Slika nije dostupna Stabilni izgledi Plenković o kreditnom rejtingu: "Usprkos pandemiji uspjeli smo održati stabilnost gospodarstva"

>> DOBRO JE: Hrvatskoj nije smanjen kreditni rejting

Premijer Milanović je iskazao zadovoljstvo jučerašnjom procjenom kreditne agencije Fitch koja je ustvrdila da kreditni rejting Hrvatske nije pao. 'Još uvijek smo u defanzivnoj poziciji. Ovo je prilika za predah i pregrupiranje. Moramo preći iz defanzive u ofanzivu', izjavio je premijer Milanović.

>> Milanovićeva bajka je gotova!

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas da je što prije potrebno izmijeniti odredbe Zakona o radu (ZOR) koje su rigidne, ali da se neće zadirati u prava.

Sasvim sigurno nužno je i mijenjanje Zakona o radu i to u 'u onim segmentima koji su potpuno neprihvatljivi, a to je ona apsolutna rigidnost da je on nepromjenjiv', kazao je Čačić odgovarajući prije sjednice Vlade na novinarski upit da li će za zadržavanje kreditnog rejtinga trebati mijenjati i Zakon o radu u dijelu koji se tiče produžene primjene pravnih pravila iz kolektivnih ugovora.

'Izmjene Zakona u tom smislu će ići, no nisu nikakva socijalna drama niti zadiranje u prava. Mora se poštovati gospodarska situacija i kolektivni ugovori o tome moraju voditi računa', rekao je Čačić .

'To vi ne možete objasniti ni MMF-u, ni Fitchu ni bilo kome, ali mislim da o tome postoji konsenzus sa sindikatima. Svi smo svjesni da to jednostavno ne može. I ova zemlja, ako si misli pogledati u ogledalo i reći što treba učiniti, onda i to moramo učiniti', rekao je Čačić.

Nije govorio o rokovima, no kaže je kako je to, ako se poštuje gospodarska situacija u kojoj se zemlja nalazi, potrebno napraviti što prije.

Govoreći o jučerašnjoj ocjeni agencije Fitch Ratings da predloženo smanjenje rashoda u hrvatskom državnom proračunu za ovu godinu ohrabruje, no da su planirani rezovi manji od ranije najavljenih te najavila da će ocjena rejtinga Hrvatske biti završena do kraja prvog tromjesečja, Čačić je rekao kako je ta agencija po prvi put izrijekom rekla da je smjer kojim Vlada ide dobar i da su mjere štednje nešto što je dobar pokazatelj.

'Kad ja govorim da je to dobro, možete to sumnjati, kad to kažu ministar Linić ili predsjednik vlade, možete to sumnjati i trebate, ali Fitch, vjerujte mi, nije pod našim utjecajem', kazao je.

Ministar Linić predložio je mjere naplate poreznog duga uzrokovanog krizom u obliku otpisa kamata ili refinanciranja potrazivanja. (T.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene