Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvalili novi proračun

DOBRO JE: Hrvatskoj nije smanjen kreditni rejting

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuska kreditna agencija Fitch objavila je da hrvatski kreditni rejting ocjenjuje sa BBB-, s negativnom prognozom.

Hrvatskoj nije pao kreditni rejting. Agencija Fitch pohvalila je predložene fiskalne i strukturne reforme koje je najavila Vlada Zorana Milanovića.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti za Zagreb Agencija Moody podigla zagrebački kreditni rejting, Tomašević: "Ovo najbolje govori o uspješnosti ove gradske uprave" Fitch Ratings (Foto: AFP) Izgledi i procjene Fitch se oglasio o rejtingu Hrvatske i upozorio na rizike: Plenković odmah reagirao na vijest iz agencije

Ovogodišnji budžet koji je predložila Vlada predviđa rezove od 3,4 milijarde kuna i upravo je to ohrabrujuće, upravo je to ono što Hrvatska sada treba za fiskalnu konsolidaciju, smatraju u agenciji.

>> Pao rejting šest europskih zemlja

>> MMF: 'Brzo provedite promjene'

Rezanje troškova znači i odstupanje od bivših Vlada i šalje poruku da dosadašnji ritam javnog duga nije održiv.

Međutim, naglašava agencija, planirani rezovi su manji od najavljenih 4,6 milijarde kuna. Hrvatska Vlada ove godine predviđa rast BDP-a od 0,8 posto što je optimistično, smatraju u agenciji. Ipak, oni vjeruju da će BDP pasti za jedan posto.

‘Podizanje stope PDV-a i rezanje doprinosa za zdravstveno osiguranje ublažit će porezno opterećenje poduzeća. To bi moglo potaknuti izravna strana ulaganja i na taj način proširiti hrvatske izvozne potencijale’, smatraju analitičari Fitcha.

‘Vlada treba riješiti značajne strukturne probleme, uključujući problem rigidnog tržišta rada’, smatraju u Fitchu dodajući kako su tu planovi Vlade nedovoljno jasni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene