Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stabilni izgledi

Plenković o kreditnom rejtingu: "Usprkos pandemiji uspjeli smo održati stabilnost gospodarstva"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Fitch i treći je put ove godine za Hrvatsku potvrdila investicijsku razinu kreditnog rejtinga, što je posljedica očekivanog postupnog oporavka od pandemije koronavirusa i snažnih gospodarskih mjera Vlade, stoji u priopćenju iz Banskih dvora.

Zadržavanje investicijskog kreditnog rejtinga potvrda je kvalitetne reakcije Vlade na krizu, poručio je u subotu premijer Andrej Plenković referirajući se na posljednje izvješće agencije Fitch u kojem je treći put ove godine za Hrvatsku potvrdila investicijsku razinu kreditnog rejtinga.

Pročitajte i ovo Je li kampanja krenula? - 3 Bliže se izbori? Nema gdje ga nema, Plenković u par dana obišao gotovo cijelu Hrvatsku: "Pa on ovim tempom već dugo radi" Napadi na medije - 1 Sjednica Vlade Plenković: "U dogovoru s Milanovićem danas predlažemo novog načelnika Glavnog stožera"

"Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Fitch i treći je put ove godine za Hrvatsku potvrdila investicijsku razinu kreditnog rejtinga, što je posljedica očekivanog postupnog oporavka od pandemije koronavirusa i snažnih gospodarskih mjera Vlade, ulaska u Europski tečajni mehanizam II, kao i održavanja fiskalne konsolidacije", naglasio je premijer Plenković u priopćenju Vlade.

Najnovija odluka agencije Fitch o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga Hrvatske, potvrdila je i stabilne izglede za buduća kretanja rejtinga. Naglašena je i važnost političke stabilnosti i brze uspostave nove Vlade nakon pobjede HDZ-a na izborima za Hrvatski sabor u srpnju 2020., kao i usvajanja novog proračuna za 2021. te 5. kruga porezne reforme.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je odluku agencije Fitch o zadržavanju investicijskog kreditnog rejtinga na razini BBB- uz stabilne izglede. 

"Zadržavanje kreditnog rejtinga na investicijskoj razini potvrđuje da smo u okolnostima pandemije COVID-19 uspjeli održati stabilnost gospodarstva bez značajnijih neravnoteža, ostvarili napredak na putu prema europodručju i pristupili ERM II te omogućili visoke iznose potpora privatnom sektoru kako bismo očuvali radna mjesta. Nastavljamo voditi razboritu fiskalnu politiku, usmjereni na daljnje reforme i porezna i administrativna rasterećenja kako bismo poboljšali poslovno ozračje i povećali investicije'', poručio je Plenković u priopćenju.

Dodao je da je kvalitetno upravljanje u ovoj krizi pokazalo da je Hrvatska u stanju ne samo zadržati investicijski kreditni rejting kod agencija Fitch i Standard & Poor's, nego dobiti iskorak kod Moody'sa koji je najkonzervativnija agencija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene