Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako bi Hrvati glasali da su izbori danas?

Milanović bi imao vladu u izbornoj noći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zanima li vas kakvi bi bili rezultati glasovanja građana da su parlamentarni izbori danas?

Donosimo vam podatke istraživanja Nove TV provedenog na 4000 ispitanika. Ovo veliko istraživanje pokazuje kako bi građani glasovali da su danas izbori.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekonomska odmazda Zbog Milanovićeve izjave o genocidu poduzetnik iz BiH povlači hrvatsku robu s polica Ivana Petrović stanje u Federaciji Ivana Petrović o izmjenama izbornog zakona u BiH: "Visoki predstavnik Schmidt neće učiniti ništa"

Zoran Milanović predvodeći lijevu koaliciju da su sada izbori osvojio bi 44 posto birača, a HDZ s partnerima 20 posto. Pokazuje to veliko istraživanje Nove TV na 4000 ispitanika u 10 izbornih jedinica godinu dana prije izbora.

>> Kosor lošija od Sanadera u izbornoj godini

Zanimljivo, iako bi u Hrvatskom Saboru još bila nova koalicija umirovljenika sklona HDZ-u s 4,5 post, zatim pravaši s 4,1 posto te laburisti s 4 posto. U Hrvatski Sabor vratili bi se i HSLS-ovci s osvojena 2,8 posto, ali i nezavisni Milan Bandić s 2,3 posto, a HSSB-ovci bi i dalje potvrdili status parlamentarne stranke s 2,1 posto.

Lijeva koalicija ima potrebnu većinu

Kad se postotci pretvore u mandate lijeva koalcija predvođena SDP-om osvaja 85 mandata od potrebnih 77. To znaci da bi vec u izbornoj noći imali potrebnu većinu, a ne bi joj trebali novi saveznici.

HDZ bi s partnerima imao 41 mandat što je najmanji broj zastupnika kojega bi ta stranka osvojila ikada. Umirovši bi se oporavili i imali bi 3 zastupnika. Lesarovi laburisti osvojili bi također tri zastupnika, a HDSSB imao bi dva, HSLS jedan i Bandić jednog zastupnika.

SDP pobjednik u osam, a HDZ u dvije izborne jedinice

SDP bi s partnerima osvojio vlast u osam izbornih jedinica, a HDZ s partnerima u dvije. Slično je bilo i 2000. godine. No zanimljivo u odnosu na 2007. je da bi SDP s partnerima preoteo HDZ-u 4. izbornu jedinicu gdje bi potukli Vladimira Šeksa, ali i desetu izbornu jedinicu u kojoj je 2003. i 2007. za HDZ pobjeđivao HDZ.

HDZ ili Kalmeta i dalje čuvaju HDZ-ovu utvrdu u 9. izbornoj jedinici s istina nikad slabijih 35 posto. A isto je i s Petrom Čobankovićem koji na jugu Slavonije i dalje za HDZ osvaja 27 psoto biraca.

Koalicija umirovljenika sklona HDZ-u osvaja zatupnike u Slavoniji te u 6 i 7 izbornoj jedinici.
Pravaši se vraćaju s tri zastupnika u drugoj izbornoj jedinici koja se proteže od zagrebačke Dubrave do Mađarske granice na sjeveru Slavnije i u Turopolju i Baniji.

Dragutin Lesar u svom Međimurju može očekivati mandat ali i u sedmoj izbornoj jedinici od zagrebačkog Jaruna do Novog Vinodolskog. Liberali bi se vratili u Hrvatski Sabor ali preko 10. izborne jedinice. Tamo je 2003. neslavno prošao sada opet aktivni Dražen Budiša.

Milan Bandić neprikosnoveno vlada Zagrebom ali ako bi ušao u politiku on bi mandat osvojio na jugu Slavnije u 5 izbornoj jedinici. A HDSSB svoje madnate ima u Slavoniji.

2011. - 17 stranaka ulazi u Hrvatski Sabor

Tu se trebaju pridodati tri mandata iz dijaspore koja odlaze gotovo sigurno HDZ-u i osam zatupnika manjina od koji tri pripadaju SDSS-u. No kada bi sve te parterne okupila oko sebe Jadranak Kosor i dalje nema 77 potrebnih glasova za ostanak u Banskim Dvorima.

I nakon sljedećih izbora i dalje ćemo imati za sada 17 stranaka ili lista u Hrvatskom Saboru. To je nikada vise ako se ostvare projekcije u istraživanju Nove TV. Istina, dvije najjače stranke imat ce skoro 2/3 zastupnickih mandata.

Ostatak ovog velikog istraživanja doznajte u Dnevniku Nove TV u 19,15 sati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene