Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STARI PROBLEM

KAKO SKRATITI DUGE LISTE ČEKANJA? Ministar zdravstva najavio novi potez

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolnički liječnici rješenje vide u informatizaciji zdravstvenog sustava, kao i u opravdanosti naručivanja na određene pretrage.

U novu godinu zdravstveni sustav ušao je sa starim problemima. Jedan od njih su duge liste čekanja. I dalje se najduže čeka na preglede za CT ili magnetsku rezonanciju, i to po godinu dana. Reda u duge liste čekanja ministar zdravstva misli uvoditi i slanjem SMS-ova.

Pročitajte i ovo Liste čekanja - 4 Rok za europski novac Neki su liste čekanja smanjili za 40 posto, ali ostaju dvije kritične točke Recepcija u bolnici Važan kriterij EU-a Zbog listi čekanja ostajemo bez europskog novca? Ministar uvjerava da slijedi reforma

"Kod nas je lista čekanja na magnetsku rezonanciju 7-8 mjeseci. Mi standardno imamo negdje između 7000 - 8000 pacijenata koji su naručeni na MR i nalaze se na listi čekanja. Na Rebru imamo dva MR uređaja koji rade od 7 do 22 sata", kaže prof. dr. Marko Radoš, predstojnik Zavoda za radiologiju u KBC-u Zagreb. Dodaje da je ovakvo stanje i u drugim, razvijenijim zemljama.

"Mislim da naše stanovništvo, naši bolesnici trebaju shvatiti da su to uobičajene liste čekanja za nekakve ozbiljnije ili skuplje i zahtjevnije pretrage", ističe on.

Naručivanje za istu pretragu u više bolnica, pacijenti koji ne otkažu svoj termin - samo su dio problema. Ministar zdravstva pokušat će uvesti red. "Na sljedeći način: kontrolom izvršenosti po bolnicama, radilištima i liječnicima. S druge strane ćemo pokušati napraviti kontrolu indiciranosti onih koji upućuju, tj.opravdanosti za pojedine postupke", kaže Milan Kujundžić.

Najprije će uvesti SMS podsjetnik za pacijente da imaju dogovoren pregled u određenoj bolnici, što bi trebalo zaživjeti, kaže on, za 2-3 tjedna, odnosno za otprilike mjesec dana.

Udruga pacijenata ministrov potez itekako pozdravlja. "Hvala Bogu da je došao netko pametan i hrabar da ide u tom pravcu. Jer mi već 10 godina govorimo da mora postojati dupli osigurač. Jedan je da je pacijent dužan javiti se sustavu prije tri dana, a drugi je ako pacijent zaboravi da ga sustav informira", kaže Marijo Drlje iz te udruge.

Bolnički liječnici rješenje vide u informatizaciji zdravstvenog sustava, kao i u opravdanosti naručivanja na određene pretrage. "A ne da nam se zapravo alibi medicinom stvaraju umjetno rečeno liste čekanja koje zapravo to i nisu pa da u godini dana osoba ima 5 puta napravljen rendgen kralježnice ili UZV srca", veli Ivana Šmit iz HUBOL-a.

Dr. Šmit dodaje kako se stanje u zdravstvu neće promijeniti dok god se ne zaustavi odlazak liječnika te apelira na nova zapošljavanja. Jedino tako neće doći do potpunog urušavanja zdravstvenog sustava.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene