454690
454690
454690
454690
454690

OBEĆANJA ILI PRAVO RJEŠENJE? Kujundžić pojasnio kako će stati na kraj listama čekanja

  • , 24.10.2016., 20:22
  • Autor:
  • komentara

Namjera novog ministra zdravstva jest preusmjeriti što više pregleda u ordinacije obiteljskih liječnika te zaposliti određeni broj liječnika. No o rokovima nije govorio.

 
 
 
 
Plan ministra kako skratiti liste čekanja (Video: Dnevnik Nove TV)
Plan ministra kako skratiti liste čekanja (Video: Dnevnik Nove TV)

Vremena za gubljenje u zdravstvu nema, a uspješnost se najbolje vidi po listama čekanja. One su - unatoč obećanjima svakog ministra samo sve dulje i dulje. Svoj plan za to ima, naravno, i novi ministar zdravlja Milan Kujundžić - adut su mu timovi obiteljske medicine kojima bi dao još više posla, što njih šokira jer ih je premalo.

Ministar im je na to obećao da će zaposliti nekoliko stotina liječnika. Ambiciozan plan i pusta obećanja ili brzo provedivo rješenje? Provjerila je reporterka NoveTV Ana Pejičić Dejanović.

Karlovčanin Mario, koji zbog svoje bolesti mora vrlo često obavljati niz pregleda, sretan je, kaže, što ih većinu može obaviti kod svojeg obiteljskog liječnika. "Prilično je to važno jer imam dosta kompliciranu bolest i puno mi znači što ne moram putovati svako malo u bolnicu u Zagreb ili ovdje u karlovačku bolnicu", kazao nam je Mario. S njime s slažu i njegovi sugrađani Ljubomir i Bara.

Mnogi obiteljski liječnici koji su u koncesiji u svojim ordinacijama imaju velik broj aparata za dijagnostiku. EKG, ultrazvuk, fizikalne terapije ... samo su dio pregleda koji se mogu obaviti u ordinaciji obiteljskog liječnika. Zbog toga pacijenti manje idu u bolnice, u kojima se nerijetko za pojedine preglede čeka i po nekoliko mjeseci. Najdulje se čeka za CT i magnetsku rezonanciju.

Plan ministra kako skratiti liste čekanja (Foto: Dnevnik.hr) - 5

Najdulje se čeka za CT i magnetsku rezonanciju

Namjera novog ministra zdravstva upravo je takva - preusmjeriti što više pregleda u ordinacije obiteljskih liječnika te zaposliti određeni broj liječnika.

"Time će opterećenje liječnika u primarnoj skrbi biti manje te usmjeravanje na dijagnostičke postupke bolje pa će tako biti rasterećeni brojni postupci u bolnicama", kazao je Milan Kujundžić.

Obiteljski liječnik Goran Lazić pak ističe: "Moramo razriješiti jedan osnovni problem: razviti povjerenje između primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Dok se ne razvije povjerenje, određeni broj dijagnostičkih pregleda će se duplicirati".

Ivana Šmit iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika istaknula je da bi na taj način profitirao i bolnički zdravstveni sustav, "jer će se dio pacijenata koji nedvojbeno bez potrebe obilaze bolničke odjele preusmjeriti na nižu stepenicu zdravstvene skrbi".

"Liste čekanja ćemo pokušati poboljšati, u nekim ćemo ih djelatnostima moći skratiti, a i primarna će nam pomoći u tome", istaknuo je ministar Kujundžić te dodaje kako će se na taj način postići i uštede za kojima zdravstveni sustav vapi. Dok je u obećanjima velikodušan, ipak o rokovima ostaje suzdržan.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se