Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KALMETA POD ISTRAGOM

'Bilo je pitanje trenutka kad će Kalmeta doći na red'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić koji je žestoko prozivao Božidara Kalmetu zbog pljačke u cestogradnji, izjavio je u ponedjeljak kako očekuje da se provede kompletna istraga cijelog Kalmetinog resora za vrijeme njegovog mandata.

Pošto je Uskok u ponedjeljak službeno objavio da istražuje Božidara Kalmetu jer je povezao skupinu koja je iz Hrvatskih autocesta (HAC) izvukla i zatim međusobno podijelila 30-ak milijuna milijuna kuna, Stanić je izjavio da ga to nije začudilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Često prozivani ministar Povezivalo ga se s više afera, ali ostajao je neokrznut na visokoj poziciji Slika nije dostupna Mijat Stanić o Kalmeti NAJVIŠE GA PROZIVAO 'U optužnici je naveden sitniš'

"Bilo je samo pitanje trenutka kad će Kalmeta doći na red, ali me začudila izjava ministra prometa Siniše Hajdaša Dončića koji je jučer rekao da pljačka u HAC-u nije najveći problem", izjavio je Stanić, koji je prije godinu kazneno prijavio Kalmetu i njegove najbliže suradnike tereteći ih da su se udružili u zločinačku organizaciju radi pljačke u cestogradnji.

Stanić je ustvrdio da pljačka jest najveći problem jer bi u suprotnom HAC bio manje dužan. Tvrdi i da se tom izjavom ministar Hajdaš Dončić "solidarizirao s onima koji su plačkali Hrvatske autoceste".

Predsjednik cestarskog sindikata smatra da opljačkani novac treba vratiti. "Očekujem da se ovaj slučaj do kraja istraži, da se odgovorni kazne i da se vrati opljačkani novac", izjavio je Stanić.

Često prozivani ministar redom odbacivao sve optužbe

Kaže da je o Kalmeti rekao sve u kaznenoj prijavi Državnom odvjetništvu protiv tog HDZ-ovog dužnosnika koji je godinama bio na čelu mega ministarstva koje je tako nazivano zbog brojnih područja koje je obuhvaćalo.

Sindikalac Stanić očekuje da se provede kompletna istraga cijelog Kalmetinog resora za vrijeme njegovog mandata. Poznato mu je, kaže, da su kupovali 30 posto skuplje grčke brodove o čemu mu se žalio sindikat u Jadroliniji koji je prijavio "tu pljačku".

Nakon što je Stanić lani u listopadu kazneno prijavio Kalmetu, Kalmeta je protiv tog sindikalca podnio tri kaznene prijave tvrdeći da ga je oklevetao povezivanjem s financijskim malverzacijama u cestogradnji.

Brkić: zabrinuti smo možebitnom zloporabom DORH-a i USKOK-a

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić izjavio je u ponedjeljak navečer kako HDZ nije zabrinut proširenjem istrage protiv zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmete, ali je zabrinut tajmingom u kojem je doneseno rješenje o proširenju provođenja istrage i možebitne zlouporabe Državnoga odvjetništva (DORH) i USKOK-a u predizborne svrhe.

Gospodin Kalmeta je već dao izjavu da nije zabrinut, a budući da on nije zabrinut, nismo zabrinuti ni mi, jer nema ništa novo u odnosu na ono što je već pisano u medijima zadnjih pet - šet godina, rekao je Brkić.

Naglasio je kako je zabrinjavajuće, i ono što brine HDZ, tajming u kojem je doneseno rješenje o proširenju provođenja istrage i možebitna zlouporaba Državnoga odvjetništva RH i USKOK-a u predizborne svrhe. 

Grabar Kitarović: ne mislim da će mi to škoditi u kampanji

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je u ponedjeljak kako joj Uskokovo proširenje istrage na bivšeg HDZ-ovog ministra prometa i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu neće štetiti u kampanji za predsjedničke izbore, poručivši kako je ona uvijek za nultu toleranciju na korupciju.

'Apsolutno sam za nultu toleranciju na korupciju, i to ne samo u doba kampanje, nego i tijekom čitave godine. Ne držim da će mi to škoditi u kampanji', istaknula je Grabar Kitarović u Škabrnji, gdje je počelo obilježavanje 23. obljetnice stradanja mještana i branitelja u velikosrpskoj agresiji.

Naglasila je kako ona ima svoj program 'Za bolju Hrvatsku', a da je Kalmetin slučaj u nadležnosti pravosudnih tijela. 'Neka pravosudna tijela rade svoj posao, postoji trodioba vlasti, prema tome ne mogu ni na koji način utjecati niti se miješati ni u ovoj fazi davati svoja mišljenja', poručila je Grabar Kitarović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene