Nakon sjeverne i središnje Europe "Zvijer s istoka", kako već zovu ovaj ledeni val koji nam stiže, sad je i pred našim vratima. Više o meteorološkim prilikama i samom ledenom valu koji se očekuje objasnio je meteorolog Nove TV Darijo Brzoja.

Galerija


Ovom prodoru hladnog zraka prethodio je niz događaja koji su još početkom siječnja dali naslutiti da bi se ovakvo nešto moglo dogoditi.

Vezani članci Sunčano vrijeme u Zagrebu - 3 Planirali ste roštiljati? Doznajte kakvo nas vrijeme očekuje za Praznik rada Proljeće, ilustracija Nije proljeće, nego gotovo pa ljeto: Idućeg tjedna temperature više od 20 stupnjeva, no neki neće biti oduševljeni

"Prije otprilike mjesec i pol primijetili smo slabljenje polarnog vrtloga. Njega čine jake struje koje, pojednostavljeno, na neki način zadržavaju polarnu zračnu masu na sjeveru, tamo gdje joj je i mjesto. Vrtlog je slabio jer se jedna pacifička anticiklona snažno gurala prema njemu, a viši slojevi atmosfere istodobno su se pojačano zagrijavali.

Sve skupa rezultiralo je poremećajem u cirkulaciji. Mlazna struja počela je snažnije meandrirati, a mrzli polarni zrak, umjesto na jednom mjestu, u konačnici se podijelio u dvije mase koje su se onda počele razlijevati prema jugu. Jedna od njih već ovih dana donosi nezapamćene minuse sjevernoj Americi, a druga se sa sjevera spušta preko europskog kontinenta“, objašnjava Brzoja.

Masa hladnog zraka zbog Zemljine rotacije zakreće se u smjeru kazaljke na satu, što meteorolozi kažu anticiklonalno.

"Dolazeći sa sjevera, ta masa skreće udesno, a nama onda ovdje na Mediteranu dolazi iz smjera sjeveroistoka. Iz tog razloga, a zbog velikih minusa popularno nosi ime Beast from the East ili Zvijer s istoka. Nama će zvijer idućih dana donijeti prilično hladno vrijeme, iako minusi srećom, neće biti kao drugdje u Europi i Americi, gdje se proteklih dana mjerilo i -35.

Kod nas zasad očekujemo do -10 ili malo niže, na kopnu, i to po noći i rano ujutro, dok će danju biti oko nule. Na moru male pozitivne vrijednosti po danu, minusi po noći. No s obzirom na to da će ovog vikenda puhati i na mahove orkanska bura, osjet hladnoće bit će znatno pojačan“, upozorava Brzoja.

"Idućih nekoliko dana treba zaštititi biljke, pustiti vodu iz cijevi tamo gdje je to potrebno, gdje može doći do smrzavanja, pobrinuti se i za životinje. A mi se trebamo samo toplije odjenuti i pojačati grijanje, a na otvorenom se čuvati ozeblina", poručio je Darijo Brzoja. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr