Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljno upozorenje

Hoće li biti jače od prošlotjednog? Meteorolog Nikola Vikić-Topić o nevremenu koje nam stiže: "Svi sastojci za moćnu oluju su tu"

Aktualno Galerija Nikola Vikić-Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme, ilustracija - 1 Nevrijeme, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme, ilustracija - 2 Nevrijeme, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nevrijeme u Hrvatskoj, ilustracija - 1 Nevrijeme u Hrvatskoj, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Nevrijeme u Hrvatskoj, ilustracija - 2 Galerija 1/7 >>
Vrijeme ne miruje. Stiže nam nova oluja, a s njom i posebna upozorenja DHMZ-a i Civilne zaštite, i to za veći dio zemlje.

Za utorak je upaljen narančasti meteoalarm za veći dio Hrvatske. Meteorolog Nikola Vikić-Topić u Dnevniku Nove TV upozorava da se radi o opasnom vremenu.

"Da, za utorak je na snazi meteoalarm upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda za cijelu Hrvatsku. Za većinu zemlje ta se upozorenja odnose na izražene pljuskove i grmljavinska nevremena. Uz jače izražene pljuskove, bit će jakog i olujnog vjetra, a gotovo će sigurno, barem lokalno, biti i tuče", kazao je Vikić-Topić.

"Za veliki dio Hrvatske riječ je o narančastim upozorenjima, što znači da će vrijeme u utorak biti opasno, ali tu bih naglasio da postoji relativno velika vjerojatnost da se u utorak tijekom dana ta upozorenja promijene u crvena, ali o tome, naravno, odlučuje Državni hidrometeorološki zavod", dodaje.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Italiji ima i ozlijeđenih VIDEO Veliko nevrijeme u dijelovima Italije i Švicarske: Dvije osobe preminule, u Milanu oštećen i avion tijekom polijetanja

"O tome je već bilo riječi posljednjih dana u Dnevniku. Mi vidimo da će svi sastojci za nevrijeme u utorak biti tu, ali hoće li biti nevremena i koliko jakog - ovisi o tome u kojoj će se mjeri ti sastojci naći na istom mjestu u isto vrijeme", navodi.

"Za to koristimo takozvano vrlo kratkoročno prognoziranje, dakle prognoziranje do 6 sati unaprijed, pri čemu uz visoko rezolucijske modele koji računaju mogući razvoj vremena, mi promatramo radare, satelite i mjerenja na meteorološkim postajama koji nam otkrivaju kakvo je trenutačno stvarno stanje atmosfere i zatim procjenjujemo gibanje olujnih sustava, a prema potrebi onda se izdaju i upozorenja višeg stupnja", istaknuo je Vikić-Topić.

Dio slovenskih stručnjaka najavljuje oluju jaču od prošlotjedne

Dio slovenskih stručnjaka najavljuje kako ova oluja može biti jača od one u prošlu srijedu, na pitanje je li to doista tako - Vikić-Topić odgovara da, nažalost - jest.

"Vrlo će vjerojatno negdje biti jačeg grmljavinskog nevremena. Kao što sam spomenuo, svi sastojci za oluju su tu. Ti sastojci koje spominjem su vlaga, nestabilnost, neki mehanizam dizanja zraka te vertikalno smicanje vjetra. Već smo rekli prošli tjedan, smicanje vjetra promjena je smjera i brzine vjetra, u ovom slučaju, s visinom. To vertikalno smicanje vjetra, dakle, četvrti je sastojak za moćnu oluju", kazao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Budite oprezni! Stiže grmljavinsko nevrijeme s jakim vjetrom i tučom, upaljen narančasti alarm. Meteorolog poručuje: "To znači da je vrijeme opasno"

"Ono omogućuje da se grmljavinski oblaci, mi to kažemo, organiziraju, odnosno spajaju u veće olujne sustave koji su opasniji, ne samo zato što su jači nego i zato što znatno dulje traju i prelaze ogromne udaljenosti. Ona prošlotjedna oluja u srijedu prešla je više od 1000 kilometara", dodaje Vikić-Topić.

"Dakle, da rezimiramo, u utorak je velika vjerojatnost da će biti grmljavinsko nevrijeme koje će pratiti jak olujni vjetar i tuča, te je zato potreban velik oprez. Možda najveći rizik od takvih nevremena u našoj zemlji bio bi na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara te središnje i sjeverozapadne Hrvatske, kasnije tijekom poslijepodneva i večeri i Slavonije", zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene