Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavonija zbraja štete

U jednoj općini oštećena polovica svih kuća, oluja potpuno uništila suncokret

Aktualno Galerija Polje suncokreta - Općina Tompojevci Polje suncokreta - Općina Tompojevci Foto: Dnevnik.hr Polje suncokreta - Općina Tompojevci Polje suncokreta - Općina Tompojevci Foto: Čitatelj Polje suncokreta - Općina Tompojevci Polje suncokreta - Općina Tompojevci Foto: Čitatelj +0 Polje suncokreta - Općina Tompojevci Galerija 1/4 >>
Oluja koja je poharala Hrvatsku iza sebe je ostavila brojne probleme. Uništene su kuće i imovina Slavonaca, a štete zbrajaju i poljoprivrednici. Najviše je stradao suncokret. Ministrica Marija Vučković poručila je kako će se pomoći svima.

Vojska i danas čisti olujom poharanu Slavoniju. U Gradištu kraj Županje skupljaju grede i dijelove krova škole koji su se razletjeli po mjestu. Struja se vraća u kućanstva, no neke su kuće potpuno uništene pa se mještani snalaze produžnim kabelima iz susjedstva.

U općinu Nijemci stigli su isušivači Crvenog križa, a općina besplatno dijeli građevinski materijal. Do sad je izdano 600 potvrda, što je polovica svih kuća.

Pročitajte i ovo Izdavanje osobnih iskaznica u Zagrebu - 4 Provjerite Odlične vijesti za brojne građane! MUP objavio veliku novost oko izrade osobne iskaznice

"Mi smo napravili fotodokumentaciju stanja, procijenili smo stanje na terenu i s tom fotodokumentacijom oni dolaze. Mi trenutno izdajemo potvrde s kojima oni podižu materijal. Snalaze se na 101 način da prekriju svoje domove“, rekao je Vjekoslav Belajević, načelnik Općine Nijemci.

"Tu se dogodilo. Pale su grede, otpalo u predsoblju, plafon visi, vrata polupana, prozori, namještaj sve je otišlo, sve, nema ništa“, ispričala je Ruža Babić iz Gradišta za Dnevnik nove TV.

Polje suncokreta - Općina Tompojevci Polje suncokreta - Općina Tompojevci (Foto: Čitatelj)

Poljoprivrednici zbrajaju štete

Štete zbrajaju i poljoprivrednici. Najviše je stradao suncokret, na većini njiva šteta je 100-postotna. Olujni vjetar dizao je krovove s hala i silosa pa je i pšenica pokisla. Poljoprivrednici strahuju od novog nevremena koje je najavljeno za kraj ovog tjedna, jer još nisu uskladištili pšenicu koja stoji na otvorenom.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Napokon se oglasio Fuchs o guranju preko reda u bolnici: ''Moj jedini krimen je možda...''

"Ovo je površina od 27 hektara gdje je skoro 100 posto lego od oluje i vidi se da je bilo leda, tuče, na listu tako da od ove površine nema prihoda nikakvog. Da je sve bilo u redu bilo bi sigurno jedno 4 tone, možda i jače", ispričao je poljoprivrednik Željko.

Velike poljoprivredne štete koje su ostale nakon nevremena komentirala je i ministrica Vučković. Poručila je da postoji zakonska procedura koja se sada mora poštovati, no kako će se pomoći svima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nezadovoljni plaćama i uvjetima rada Usred sezone požara vatrogasci štrajkaju: "Profesionalni vatrogasac u Zadru ima istu plaću kao i komunalci"

"Što se tiče Ministarstva poljoprivrede i hrvatske Vlade mi ćemo svima pomoći. Mi smo dodatan mehanizam kompenzacijski uspostavili prije 2 godine na inicijativu Požeško-slavonske županije, a nastavili smo ga primjenjivati u 2022. godini i naravno da će isto tako biti i u 2023. Donijeli smo zaključke i programe prošli tjedan na Vladi vezano za pomoć. Bude li trebalo osigurati dodatna sredstva kako bi svi imali jednak tretman mi ćemo to i napraviti", zaključila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene