Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog izjave za slovenske medije u kojoj je rekao da je u koncentracijskom logoru Jasenovac ubijeno 80.000 Židova,Srba, Roma i hrvatskih antifašista, srpski političari su hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću poručili da 'siluje povijest'.


Radikali su odgovorili poznatom skandaloznom retorikom, koja se nikako ne može staviti u kontekst povijesne rasprave. Aleksandar Vučić, zamjenik predsjednika SNS, kaže da je Mesićeva izjava nastavak politike ubijanja Srba još od vremena Drugog svjetskog rata.

Vezani članci Povijest Jasenovca - 4 Jasenovac je bio najveći logor ustaškog režim na teritoriju NDH: ''To je sigurno jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti'' Hrvoje Klasić Povjesničar o jezivim zvjerstvima i revizionizmu: "Kakvo je to biračko tijelo kojem bi se zamjerili zabranom ustaškog pozdrava Za dom spremni?"

'Stavljanje u isti koš stotine tisuća ubijenih Srba i samo nekoliko Hrvata pokazuje kakav zločinački odnos prema srpskom narodu ima hrvatski predsjednik. On je, istina, naveo veću brojku od Tuđmanove, ali to i dalje pokazuje da Srbi Hrvatima služe samo za igru brojkama. Oni nikada do sada nisu ni zažalili niti su se pokajali za najzvjerskije zločine koje su počinili nad našim narodom' podsjeća Vučić za kojeg Kurir navodi da su mu ustaše tijekom Drugog svjetskog rata ubile 24 člana obitelji u Jasenovcu.

'To najbolje potvrđuje koliko se Hrvatska demokratizirala. Ta izjava je vrhunac beščašća političke arogancije predsjednika jedne nama susjedne države s kojom trebamo graditi dobrosusjedske odnose. U Jasenovcu su Srbi ubijani samo zato što su Srbi', izjavila je Aleksandra Janković, zastupnica NS-a u izjavi za Kurir.

Potpredsjednica srpske Skupštine i radikalka Nataša Jovanović kaže da oni (Hrvati) ne samo da žele' minimalizirati svoje zločine nad Srbima u 20. stoljeću nego i ismijavaju srpski narod'. 'Najžalosnije od svega je što Boris Tadić nikad nije pokrenuo to pitanje, već se samo ispričavao Hrvatima. 'Ustaška vlast' nikada neće imati drugačiji odnos prema našem narodu, koji je najviše stradao od ustaškog noža i doživio strahote njihovih logora', proziva Jovanović.