Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio da je za buduću suradnju zemalja u regiji, od izuzetne važnosti suočavanje sa 'stravičnim zločinima' koji su počinjeni na ovim prostorima.


'Za te zločine moraju odgovarati oni predstavnici vlasti koji su ih naredili, oni koji su ih izvršili i oni koji su znali da se događaju, ali nisu ništa učinili da ih spriječe', rekao je Mesić na neformalnom skupu, koji je na Fruškoj gori organizirala regionalna nevladina organizacija Igmanska inicijativa, prenosi agencija Beta.

Vezani članci Đurđica Pankas Zločin s podignutim velom šutnje: ''Kad me silovao, zamijenili su se - došao je drugi. U drugoj sobi je bila moja kćerkica'' Milorad Pupovac i Boris Milošević Pupovac se poklonio žrtvama u Vukovaru: ''Pitanje nestalih i odgovornih za zločine je zajednička tema''

Komentirajući skori ulazak Hrvatske u EU, on je ocijenio da je to dobro i zbog regije, jer će Hrvatska ispunjenjem uvjeta za ulazak postati članica najelitnijeg kluba. Mesić je ocijenio i da će tek nakon toga biti dovoljno prostora za normalnu suradnju u regiji. Govoreći o tradiciji očuvanja antifašizma na ovom prostoru, on je rekao da i fašisti i neofašisti misle da mogu promijeniti povijest i da mogu od gubitnika napraviti pobjednike i obrnuto, što je, međutim, kako je istaknuo, nemoguće.

'Oni su bučni i rapolažu mnogim medijima, ali ne mogu i ne smiju pobijediti. Za razliku od komunizma, koji može uspjeti samo kao globalna pojava, fašizam je opasan jer može nastati i u maloj sredini', rekao je Mesić. On je upozorio da zemlje koje su osjetile fašizam imaju razrađene sisteme borbe protiv njega, ali i da su zemlje naše regije još popustljive i da to predstavlja veliku smetnju za građane.

Osvrćući se na situaciju u Bosni i Hercegovini, Mesić je rekao da je ključno rješenje za BiH da i Beograd, kao što je to napravila Hrvatska, poruči svojim građanima koji tamo žive da svoju politiku treba da rješavaju u BiH i da je njihov glavni grad Sarajevo. 'Oni svoju sreću i budućnost trebaju tražiti u toj državi, kako bi se prekinula politika entiteta i BiH sagledala kao jedinstvena država', kazao je Mesić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju