Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Srbiji

Mesić: Za zločine trebaju odgovarati predstavnici vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio da je za buduću suradnju zemalja u regiji, od izuzetne važnosti suočavanje sa 'stravičnim zločinima' koji su počinjeni na ovim prostorima.

'Za te zločine moraju odgovarati oni predstavnici vlasti koji su ih naredili, oni koji su ih izvršili i oni koji su znali da se događaju, ali nisu ništa učinili da ih spriječe', rekao je Mesić na neformalnom skupu, koji je na Fruškoj gori organizirala regionalna nevladina organizacija Igmanska inicijativa, prenosi agencija Beta.

Pročitajte i ovo Izraelska vojska u Ashkelonu - 1 Napad na medije Izrael teško optužio CNN, AP, Reuters i NY Times: "Što su to novinari radili ondje?" Svakodnevno stradavanje djece u Gazi Masakr u Gazi Palestinski predstavnik pri UN-u: "Hrvatska preferira političko poziranje, umjesto spašavanje ljudskih života. Dala je dozvolu za ubijanje"

Komentirajući skori ulazak Hrvatske u EU, on je ocijenio da je to dobro i zbog regije, jer će Hrvatska ispunjenjem uvjeta za ulazak postati članica najelitnijeg kluba. Mesić je ocijenio i da će tek nakon toga biti dovoljno prostora za normalnu suradnju u regiji. Govoreći o tradiciji očuvanja antifašizma na ovom prostoru, on je rekao da i fašisti i neofašisti misle da mogu promijeniti povijest i da mogu od gubitnika napraviti pobjednike i obrnuto, što je, međutim, kako je istaknuo, nemoguće.

'Oni su bučni i rapolažu mnogim medijima, ali ne mogu i ne smiju pobijediti. Za razliku od komunizma, koji može uspjeti samo kao globalna pojava, fašizam je opasan jer može nastati i u maloj sredini', rekao je Mesić. On je upozorio da zemlje koje su osjetile fašizam imaju razrađene sisteme borbe protiv njega, ali i da su zemlje naše regije još popustljive i da to predstavlja veliku smetnju za građane.

Osvrćući se na situaciju u Bosni i Hercegovini, Mesić je rekao da je ključno rješenje za BiH da i Beograd, kao što je to napravila Hrvatska, poruči svojim građanima koji tamo žive da svoju politiku treba da rješavaju u BiH i da je njihov glavni grad Sarajevo. 'Oni svoju sreću i budućnost trebaju tražiti u toj državi, kako bi se prekinula politika entiteta i BiH sagledala kao jedinstvena država', kazao je Mesić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene