Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić u Parizu o Balkanu i Kosovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u Parizu kako je jasno da neće biti moguće riješiti pitanje konačnog statusa Kosova dogovorom u kojem bi obje strane našle svoj interes, te je naglasio da je za Hrvatsku prihvatljivo svako rješenje koje ne dovodi u opasnost mir.

"Status Kosova, po svemu sudeći, neće biti moguće riješiti dogovorom u kojem bi obje strane našle svoj interes. Bilo bi poželjno da se nađe rješenje koje je dugoročno održivo. Za nas je prihvatljivo svako rješenje koje ne dovodi u opasnost mir", rekao je Mesić u govoru na pariškom Institutu za međunarodne odnose na temu budućnosti Hrvatske i Balkana.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Slika nije dostupna Mesić: 'Izborni zakon donesen je u vrijeme kada se razbijala BiH'

U rješavanju statusa Kosova potreban je angažman međunarodne zajednice, a osobito Europske unije jer područje regije neriješena pitanja čine nestabilnim. Tu je osim Kosova Mesić spomenuo i situaciju u Bosni i Hercegovini.

"Ona mora ponovno profunkcionirati kao multietnička,
multikonfesionalna i multikulturalna država", rekao je hrvatski
predsjednik.

Mesić dugoročno i Hrvatsku i sve zemlje regije vidi u europskim i atlantskim integracijama.

Tu je Hrvatska najdalje otišla od svih zemalja regije, a Mesić je nazočnima ponovio da je ona otvorila 14 poglavlja pregovora s EU, dva zatvorila, te se pod portugalskim predsjedanjem do kraja godine nada otvaranju još dva.

"Vjerujem da će i Francuska koja u drugoj polovici 2008. predsjedava EU dati dodatni vjetar u leđa našim nastojanjima", rekao je hrvatski predsjednik, ali je pritom naglasio da Hrvatska ne može u potpunosti biti zadovoljna brzinom pregovora.

Oni ovise, kako je rekao, i o naporima zemlje kandidata i europskih institucija te stoga i te institucije trebaju učiniti dodatni napor kako bi se pregovori ubrzali.

U raspravi koja je uslijedila predsjedniku Mesiću je postavljeno pitanje turskog članstva u Europskoj uniji. "Turska je dijelom i europska zemlja ... siguran sam da je i njezino mjesto u Europi", rekao je.

Poznato je da ni francuski predsjednik Nicolas Sarkozy s kojim se Mesić treba sastati u utorak, kao ni francuska javnost, nisu skloni ulasku Turske u EU.

Mesić je u svom govoru također naglasio da novu dimenziju
međunarodnog položaja Hrvatska dobiva nestalnim članstvom u Vijeću sigurnosti koje počinje u siječnju sljedeće godine.

"Za nas je to velika čast ali i odgovornost koju ćemo zajedno s ostalim stalnim i nestalnim članicama VS-a dijeliti u pitanjima od značaja za međunarodni mir i sigurnost", naglasio je Mesić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene