Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: 'SDP mora pronaći unutarnju snagu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Stjepan Mesić rekao je danas, odgovarajući na pitanja novinara nakon subotnjeg susreta s građanima, da SDP sada mora pronaći unutarnju snagu, kao što ju je pronašao HDZ, u kojem je, kazao je, pobjedila europski i demokratski orijentirana frakcija nakon 1999.

Na pitanje o sličnosti između HDZ-a 1999. i SDP-a sad, rekao je kako ona postoji "samo utoliko što isto nije izdiferencirano vodstvo sa čelnim čovjekom. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svjedočenje poduzetnika Obranović: S tastom Mesićem nikad nisam razgovarao o Glavašu Slika nije dostupna 'Nije bilo svojstveno ni '90-ih' Pupovac: Napada poput Josipovićevog nije bilo ni 90-ih, to nisu radili ni Tuđman ni Mesić

U tome je sličnost, jer se ovdje sada još nije isprofilirala jedna ličnost koja bi bila i predsjednik stranke i u isto vrijeme kandidat za premijera", rekao je Mesić.

Problem SDP-a je, po Mesićevim riječima, što su izbori blizu i moraju u roku 90 dana od ostavke Ivice Račana doći do predsjednika.

Upitan da kometira zbog čega Hrvatska nakon 2000. godine nije koristila pravilo 54 bis Pravilnika o postupanju i dokazima Haaškog suda, prema kojem države nisu dužne dostaviti one dokumente, kojima se ugrožava nacionalna sigurnost, Mesić je rekao kako ga je koristila tamo gdje se smatralo da je to potrebno.

Ured za suradnju sa Haaškim tribunalom tražio je preko Vlade određene dokumente koji su bili u Uredu predsjednika i te su dobili, rekao je. 

Tamo gdje se radilo o tajni, to je bilo "zamračeno". Tajna
je samo onda mogla biti zaštićena ako bi se otkrivanjem nekih imena, otkrila mreža ili trag obavještajnih suradnika, a to je ono što nitko ne želi otkriti i sud je to tolerirao, pojasnio je Mesić.

Po njegovom mišljenju, teško da ima šanse da se pred Vijećem sigurnosti riješi navodni slučaj dogovora Carle del Ponte sa Srbijom oko skrivanja dokumenata te države u agresiji na Hrvatsku i BiH.

Upitan da li je riječ o pobjedi srpske diplomacije što Međunarodni sud u Haagu Srbiju nije proglasio izravno odgovornom za genocid u BiH, Mesić je to zanijekao. 

Naglasio je da Srbiji nema priključka europskim integracijama dok ne izruči Karadžića i Mladića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene