Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je danas nezadovoljstvo zbog kašnjenja istrage o nabavci vojnih kamiona 2004., ocijenivši da je riječ o pokušaju da se slučaj zataška i krivnja prebaci na druge, a odbacio je tvrdnje tadašnjeg ministra obrane Berislava Rončevića da je cijeli slučaj pokrenut jer je Mesić htio da se nabave mercedesovi kamioni.


'Jednostavno, gospodin Rončević laže', kazao je Mesić u emisiji Hrvatskog radija 'S Predsjednikom uz kavu', ističući kako se nije mogao založiti ni za jednu tvrtku, jer nije ni znao tko se natječe.

Vezani članci Slika nije dostupna Sabor će istražiti Rončevićevu nabavu 39 kamiona Slika nije dostupna Mesić ponovno prozvao MORH za nezakonitu kupnju kamiona

Na pitanje bi li glavna državna revizorica Šima Krasić trebala odgovarati jer DORH-u i Saboru nije dala važne podatke, Mesić je odgovorio kako se može pokrenuti i pitanje odgovornosti revizorice, ali tek kad se utvrde bitne činjenice. 'Čitavo vrijeme vodi se rasprava o perifernim stvarima. Trebalo je prvo utvrditi suštinu, a to znači da je ukinuti natječaj u kojem se tvrdilo da nema novaca, a drugi dan se sve platilo avansom. To je trebalo utvrditi, a onda tko je sve u čemu sudjelovao pa, ako treba, i odgovornost državne revizorice', kazao je Mesić.

>> Policijski izvid pokazao da je Rončević državu oštetio za 10 milijuna kuna?

Predsjednik je u potpunosti stao iza generala Joze Milićevića, iako je većina u saborskom istražnom povjerenstvu njegov iskaz u svojstvu bivšeg v.d. glavnog inspektora obrane ocijenila nevjerodostojnim. 'Nevjerodostojni su oni koji napadaju Milićevića', rekao je Mesić, ocijenivši da je Milićević kao građanin morao prijaviti kazneno djelo čak i da nije bio na funkciji. 'Umjesto da ga se pohvali, proglašava ga se nevjerodostojnim', kazao je Mesić, koji ne vjeruje da će doći do nečasnog otpusta Milićevića iz vojske. 'Nitko mu ne može nauditi jer radi svoj posao', dodao je.

Podsjetio je da je još prije četiri godine zatražio da se taj slučaj istraži, ali da se to još nije dogodilo, iz čega zaključuje da 'očito postoji interes da se stvari zataškaju i da se krivnja prebaci na druge'.

Mesić smatra i da bi trebalo prekinuti praksu da se svaka nabavka za vojsku označava oznakom tajnosti, čime se izbjegava javni natječaj. 'Cijeli svijet zna da mi imamo 17 tisuća vojnika i koliko im treba obuće i odjeće te kakvo naoružanje', rekao je Mesić, upozorivši da u MORH-u na javnim nabavama uvijek rade isti ljudi, bez obzira na smjene ministara.

Na pitanje može li afera kamioni naštetiti HDZ-u na lokalnim izborima, Mesić je kazao kako je teško procijeniti što će sve birači uzeti u obzir, ali i upozorio da su birači u Hrvatskoj unaprijed podijeljeni i skloni 'opraštati svome'.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju