Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pozdravio je u četvrtak posjet Jasenovcu zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, rekavši da je to trebao učiniti 'znatno prije'.


'Mislim da je dobro što je otišao, a bilo bi bolje da je otišao znatno prije, jer mjesto kao što je Jasenovac zaslužuje da se tim žrtvama svi poklonimo', rekao je Mesić u New Yorku odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara o Bozanićevu posjetu Jasenovcu. 'Te su žrtve ubijene samo zato što su različite, a to je trebala uzeti u obzir i Katolička i svaka druga crkva', istaknuo je.

Vezani članci Hrvoje Klasić Povjesničar o jezivim zvjerstvima i revizionizmu: "Kakvo je to biračko tijelo kojem bi se zamjerili zabranom ustaškog pozdrava Za dom spremni?" PRH Zoran Milanović Milanović u Jasenovcu: "S ovim mjestom nikako na zelenu granu, ovo je bio ustaški logor, a ustaše su Hrvati. Hrvat sam, ne mogu reći da me se to ne tiče"

Mesić je zadnjih godina opetovano kritizirao crkveni vrh u Hrvatskoj zbog izbjegavanja posjeta spomen-području koncentracijskog logora u Jasenovcu. Mesić u četvrtak nije komentirao govor koji je kadrinal Bozanić održao u Jasenovcu, jer nije imao uvid u njega, kako se doznaje od predsjednikovih suradnika.