Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić pokrovitelj Alke, ali ne zna hoće li doći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić najavio je da će prihvatiti pokroviteljstvo nad ovogodišnjom 291. Sinjskom alkom, ali još ne zna hoće li doći na turnir.

- Sa sigurnošću mogu reći da ću prihvatiti pokroviteljstvo i poslati uobičajene darove. Ali, da li ću ja doći na Alku još ću vidjeti, još imate obaviti neke poslove, izjavio je predsjednik tijekom susreta sa sinjskim gradonačelnikom Nikolom Tomaševićem i predsjednikom Uprave Viteškog alkarskog društva Stipom Jukićem koji su ga došli zamoliti da obnovi pokroviteljstvo i dođe na Alku.

Pročitajte i ovo Hostel Arena Izgubili smještaj Tomašević o građanima koji moraju iseliti iz Hostela Arena: "Gledamo na koje sve moguće načine što više tih ljudi zbrinuti" Slika nije dostupna 'Alka je danas depolitizirana' Sinjska alka: Mesić izviždan, defile predsjedničkih kandidata

Mesić je gostima iz Sinja poručio da su grad i VAD dosta učinili u promjeni klime oko Alke, da su ispravljene neke nepravde i neugodnosti iz ranijih godina te da se Sinj orijentirao na svoje gospodarske interese i funkcioniranje institucija.

No, podsjetio je na zbivanja s prošle i ranijih Alki, kada je kao
predsjednik Hrvatske u Sinju doživljavao neugodnosti, kada nisu prihvaćeni njegovi darovi, izigravani dogovori, a iz VAD-a izbacivani svi oni koji su se s njim slagali.

- Alka se trčala za austrijske careve, za Aleksandra Karađorđevića, Pavelića i Tita, a jedino je nastao spor kada je alku trebalo trčati za hrvatskog predsjednika. To je nerazumno, poručio je Mesić.

Pozdravio je događanja na zadnjoj skupštini Alkarskog društva, ali ne i "ono da razni likovi govore besmislice, a da ih se u tome ne spriječi".

- Oni mogu govoriti što hoće o meni, ali oni koji ne znaju da je
završio Drugi svjetski rat i kako je završio, s njima se ne vode
polemike, rekao je Mesić, istaknuvši da su NDH stvorili zločinci, a da je antifašistička borba omogućila današnju suverenu Hrvatsku.

- Oni koji su me u Sinju kritizirali to ne razumiju, zaključio je.

Mesić je ocijenio krajnje nerazumnim da se alka trčala za austrijske careve, Aleksandra Karađorđevića, Pavelića i Tita, ali ne i za hrvatskog predsjednika Gradonačelnik Sinja, pak, ispričao se predsjedniku zbog svih neugodnosti koje je doživio u tom gradu, izrazivši nadu da se "takvi ekscesi nikada više neće dogoditi u ponosnom viteškom Sinju" i da politici više neće biti mjesta na alci.

- Prepustimo to povijesti i gledajmo na budućnost, rekao je Tomašević te zamolio Mesića da se odazove pozivu sinjskog kraja i dođe na Alku.

Da će ovogodišnju i buduće Alke obilježavati veličanje viteštva i tradicionalnih vrijednosti, a ne politika obećao je i predsjednik Uprave VAD-a Jukić, poručivši kako nema razloga da "neke negativne konotacije" opterećuju odnose između Pantovčaka i Sinja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene