Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić najavio je da će prihvatiti pokroviteljstvo nad ovogodišnjom 291. Sinjskom alkom, ali još ne zna hoće li doći na turnir.


- Sa sigurnošću mogu reći da ću prihvatiti pokroviteljstvo i poslati uobičajene darove. Ali, da li ću ja doći na Alku još ću vidjeti, još imate obaviti neke poslove, izjavio je predsjednik tijekom susreta sa sinjskim gradonačelnikom Nikolom Tomaševićem i predsjednikom Uprave Viteškog alkarskog društva Stipom Jukićem koji su ga došli zamoliti da obnovi pokroviteljstvo i dođe na Alku.

Vezani članci Miro Bulj - 1 Bulj emotivno o dolasku u Knin prije 27 godina: "To je moj najsretniji dan u životu. Neopisivo, osjećaj konačne slobode" Sinj - 1 Sinjani oduševljeni alkaricom: "Dobro će doći, popio bih nešto. I kilu pečenog!"

Mesić je gostima iz Sinja poručio da su grad i VAD dosta učinili u promjeni klime oko Alke, da su ispravljene neke nepravde i neugodnosti iz ranijih godina te da se Sinj orijentirao na svoje gospodarske interese i funkcioniranje institucija.

No, podsjetio je na zbivanja s prošle i ranijih Alki, kada je kao
predsjednik Hrvatske u Sinju doživljavao neugodnosti, kada nisu prihvaćeni njegovi darovi, izigravani dogovori, a iz VAD-a izbacivani svi oni koji su se s njim slagali.

- Alka se trčala za austrijske careve, za Aleksandra Karađorđevića, Pavelića i Tita, a jedino je nastao spor kada je alku trebalo trčati za hrvatskog predsjednika. To je nerazumno, poručio je Mesić.

Pozdravio je događanja na zadnjoj skupštini Alkarskog društva, ali ne i "ono da razni likovi govore besmislice, a da ih se u tome ne spriječi".

- Oni mogu govoriti što hoće o meni, ali oni koji ne znaju da je
završio Drugi svjetski rat i kako je završio, s njima se ne vode
polemike, rekao je Mesić, istaknuvši da su NDH stvorili zločinci, a da je antifašistička borba omogućila današnju suverenu Hrvatsku.

- Oni koji su me u Sinju kritizirali to ne razumiju, zaključio je.

Mesić je ocijenio krajnje nerazumnim da se alka trčala za austrijske careve, Aleksandra Karađorđevića, Pavelića i Tita, ali ne i za hrvatskog predsjednika

Gradonačelnik Sinja, pak, ispričao se predsjedniku zbog svih neugodnosti koje je doživio u tom gradu, izrazivši nadu da se "takvi ekscesi nikada više neće dogoditi u ponosnom viteškom Sinju" i da politici više neće biti mjesta na alci.

- Prepustimo to povijesti i gledajmo na budućnost, rekao je Tomašević te zamolio Mesića da se odazove pozivu sinjskog kraja i dođe na Alku.

Da će ovogodišnju i buduće Alke obilježavati veličanje viteštva i tradicionalnih vrijednosti, a ne politika obećao je i predsjednik Uprave VAD-a Jukić, poručivši kako nema razloga da "neke negativne konotacije" opterećuju odnose između Pantovčaka i Sinja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju