Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neformalan sastanak Mesić je imao s kolegama iz Srbije, Makedonije i Turske, a slovenski premijer Borut Pahor izrazio je predsjedniku Hrvatske nadu u skori završetak pristupnih pregovora Zagreba i Bruxellesa.


Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika Republike, u petak, uoči plenarne sjednice, predsjednik Mesić i srbijanski kolega Boris Tadić, makedonski Đorge Ivanov te turski Abdullah Gul, razgovarali su o zastoju u radu UN-ove konferencije o klimatskim promjenama.

Vezani članci Granični prijelaz Bregana Neće vrijediti za sve: Neki putnici će smjeti u Sloveniju i bez PCR testa Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni

Predsjednici su izrazili nadu da će zastoj biti prevladan danas, zadnjeg dana konferencije, a u interesu svih zemalja sudionica, odnosno cijelog svijeta, piše u priopćenju. Dodaje se da je tema njihova razgovora bilo i stanje u jugoistočnoj Europi.

Pahor iskazao optimizam

Neposredno pred početak prijepodnevnog zasjedanja UN-ove konferencije, slovenski premijer Pahor iskazao je u razgovoru s predsjednikom Mesićem optimizam oko rješavanja spornih bilateralnih pitanja Slovenije i Hrvatske. Pahor je rekao kako je uvjeren da će Hrvatska vrlo brzo završiti pristupne pregovore s Europskom unijom, piše Ured predsjednika.

U četvrtak navečer, tijekom večere koju je za sudionike konferencije priredila danska kraljica Margareta II., predsjednik Hrvatske održao je kraće, odvojene i neformalne susrete s predsjednikom Izraela Shimonom Peresom te s libanonskim premijerom Sadom Haririjem. Mesićevi sugovornici bili su i predsjednik Vlade otočja Faroe Kaj Leo Johannesen te monegaški princ Albert II. (Hina)