Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Komentirajući informaciju o tome da je Saboru predočen skraćeni revizijski izvještaj o nabavi vojnih kamiona 2004. bez spornih pojedinosti te medijskim nagađanjima da je možda izveden pritisak na glavnu državnu revizoricu Šimu Krasić, predsjednik Mesić je rekao da mu Šima Krasić nije rekla ništa o eventualnom pritisku.


'Nju treba pitati je li na nju netko vršio pritisak. Ali, zašto nisu sve uvrstili? Možda su mislili da ne treba sve opterećivati čitavim tekstom pa su izostavili ono što je najvažnije', rekao je hrvatski predsjednik. Predsjednik Mesić ne smatra da treba pokrenuti pitanje odgovornosti Šime Krasić jer su 'svi koji su zainteresirani i institucije kojih se to tiče' imali potpuni tekst. 'Četiri godine su imali vremena utvrđivati odgovornost. Mislim da je sada nastupilo vrijeme kada treba uključiti Državno odvjetništvo, a poslije ako treba i policiju', naglasio je.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Oko afere 'kamioni' nema nikakve enigme' Slika nije dostupna 'I Glavaš podliježe proceduri '

'Saborsko povjerenstvo nema tu što tražiti'

Predsjednik Mesić misli kako nije potrebno da se saborsko Istražno povjerenstvo za utvrđivanje činjenica u vezi s nabavom 39 vojnih kamiona bavi slučajem sporne nabave vojnih kamiona. 'Saborsko povjerenstvo tu nema što tražiti jer - ovdje se radi o utvrđivanju činjenica, a činjenice treba utvrđivati sud', istaknuo je. 'Hrvatski predsjednik smatra da sud mora odlučiti je li bilo korupcije. Je li bilo korupcije, neka utvrdi i policija i Državno odvjetništvo, i ako treba sud u jednom zakonitom postupku', rekao je i dodao: 'Po mome mišljenju, ovdje je riječ o slučaju korupcije bez presedana.'

>> DORH: Izvješće nismo dobili 2005. godine; Revizija: Nismo ni rekli da jeste

'Nekoliko mjeseci se vodi natječaj za kupnju vojnih kamiona ako se u kasnu jesen donosi odluka o poništenju natječaja jer Ministarstvo nema novca, a sutradan se sklapa posao s firmom, skuplji posao, za više novca, i sve se plaća avansom, dakle danas nema, a sutra se plaća avansom. Za mene je to dokaz da tu nešto nije u redu', rekao je predsjednik Mesić. Također je rekao kako nije važno na koga sumnja. 'Nije bitno na koga ja sumnjam, ja tražim da se utvrdi odgovornost', rekao je hrvatski predsjednik.

'Bez obzira na Rehna Hrvatska treba pred sud'

Bez obzira na nove prijedloge Ollija Rehna o ad hock arbitraži, Hrvatska i dalje smatra da granični spor sa Slovenijom treba rješavati sud, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak u Lonjskome polju.

'Treba razdvojiti pitanje pregovara s EU-om i bilateralno pitanje koje imamo sa Slovenijom. I dalje smatramo da je jedino ispravno da granični spor rješava sudska instanca', istaknuo je predsjednik Mesić na izletu u Lonjskome polju, kamo je poveo šezdesetak pripadnika Diplomatskog zbora akreditiranog u Hrvatskoj.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju