Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sa svih strana stižu reakcije na premijerkinu najavu po kojoj će Vlada s posuđenih 200 eura po kvadratu stimulirati prodaju stanova.


Ekonomski stručnjaci poručuju to je malen korak koji više pogoduje bankama nego građanima. Predsjednik Stjepan Mesić kao i izabrani predsjednik Ivo Josipović smatraju kako bi osim ovakvih poteza, Vlada više trebala pomagati otvaranju radnih mjesta u građevinarstvu. 'Ovdje se postavlja samo jedno pitanje - je li to samo za pomoć mladima, ali nije li to i pomoć onima koji su gradili stanove, dizali visoke cijene, a sad stanove ne mogu prodati', pita se predsjednik na odlasku. 'U neku ruku to zaista jest poticaj, ali bi bilo puno bolje da se motivira nova stanogradnja, da se otvaraju nova radna mjesta. Ovo će zasigurno pomoći mladim parovima, ali globalno bi bilo dobro da mjera bude poticajna i za gospodarstvo', smatra novoizabrani predsjednik Josipović.

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija Planuo stan na drugome katu zgrade u Trogiru: Na teren izašli vatrogasci, hitna i policija Slika nije dostupna Treba li Stjepan Mesić otkriti tko mu je posudio novac za stanove?

>> 'Suludo, sa Vladinih 200 eura stanovi ostaju preskupi!'

MIlanović: Moramo čuti

Oko Vladina zakona skeptična je i oporba. Smatraju kako Vlada zaboravlja glavni cilj, a to je rješavanje problema nezaposlenosti. No, kako detalji zakona nisu poznati, Zoran Milanović ima tek šturi komentar. 'Svaku mjeru koja nešto mijenja te je realna i ostvariva, mi ćemo podržati. Moramo čuti konkretnije stvari. Čuo sam da će se prodati do 1.000 stanova do kraja godine. To je više mikroekonomska nego makroekonomska mjera, no moramo ćuti', rekao je šef SDP-a.