Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Polančecove optužbe

Mesić: Nemam ja ništa s Pirovcem, nismo rođaci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komentirajući na novinarski upit kaznenu prijavu protiv koprivničkoga gradonačelnika Zvonimira Mršića zbog sumnje u nezakonitu prodaju Podravkina odmarališta u Pirovcu navodnome Mesićevu rođaku Žarku Pavlini, rekao je kako on nije njegov rođak i da o tom slučaju ne zna ništa.

O prozivkama Damira Polančeca, u kojima ga dovodi u vezu s tim slučajem, Mesić je rekao da sad Polančeca prozivaju zbog posredovanja u osiguranjima kredita. 'Koliko god ja puta govorio da nismo rođaci, da o tom poslu ne znam ništa, vi ponovno pitate o tom poslu o kojem ja nemam pojma. Gospodina Polančeca prozivaju za njegova posredovanja u kreditiranju, osiguranju kredita, ali ja s tim nemam ništa. Gospodin Polančec će imati nekih problema, ali ja ne znam što ja imam s tim', izjavio je Mesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mršić tvrdi da nije kriv Mršić: Možda je premijerka htjela da se zasjeni Sabor Slika nije dostupna Mesić: 'Vukojević je jedan prekrasan čovjek'

>> Podravka: Kazneno prijavljen gradonačelnik Mršić

'Bajić i DORH obavljali su svoj dio posla'

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je odgovarajući na novinarski upit kako ocjenjuje rad glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića rekao da su Bajić i Državno odvjetništvo svoj dio posla obavljali, a afere se nisu rješavale zbog nedjelotvornosti sustava dok nije bilo političke volje da se one razriješe. Događaji vezani uz razotkrivanje slučajeva u posljednje vrijeme pokazuju da se i prije toga moralo prikupljati mnogo podataka kako bi se slučajevi dovršili, rekao je Mesić. Ocjenjujući rad državnog odvjetništva pozitivnim, istaknuo je da je ono obavilo svoj dio posla u aferi 'kamioni', pri čemu je dodao da je 'saborsko povjerenstvo zaustavilo postupak, no unatoč tome državno je odvjetništvo nastavilo istragu'. Predsjednik Mesić je naveo da je državno odvjetništvo djelovalo i u istraživanju transfera novca iz zemlje u inozemstvo u postupcima pretvorbe i privatizacije te da su Bajić i ono uspostavili odnose s mnogim državama u Europi tražeći tragove o transferu novca u tamošnjim bankama.

'Odgovore nekih predugo se čekalo'

Neke banke nisu uopće odgovorile, a odgovore nekih predugo se čekalo, ustvrdio je, dodajući da se tek uspostavljanjem suradnje državnog odvjetništva sa srodnim inozemnim institucijama otvara mogućnost rješavanja tih slučajeva. I u aferi 'Brodosplit', kaže predsjednik, državno odvjetništvo obavilo je svoj dio posla. Bez obzira na to što je policija utvrdila kako nema kažnjivog djela, ono je unatoč tome inzistiralo da se ta istraga dovrši, zaključio je Mesić.

'Nisu krivi kandidati nego regulativa'

Komentirajući razlike između procijenjenih troškova i službenih podataka o troškovima kampanje predsjedničkog kandidata Milana Bandića, Mesić je ustvrdio kako 'zbog netransparentnog prikupljanja novca nisu krivi kandidati, nego regulativa'. 'Trebalo bi se odrediti kolika može biti najveća pojedinačna donacija i koliko može biti ukupno utrošeno za kampanju pa bi bila neravnoteža među kandidatima manja', rekao je. Hrvatski je predsjednik bio u posjetu spomen-domu skladatelja Ivana Matetića Ronjgova u općini Viškovu. Nakon obilaska spomen-doma skladatelja Ivana Matetića Ronjgova (1880.-1960.) predsjednik Mesić sudjelovat će u Opatiji na skupu o holokaustu. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene